Online petitie tegen veroordeling Iraanse filmmaker

De Iraanse filmregisseur Jafar Panahi (‘The Circle’, ‘Offside’) is veroordeeld tot zes jaar cel . Zo zou hij volgens de Iraanse regering sympathieën hebben met de oppositie en vijandige propaganda hebben gevoerd tegen het regime.

De Iraanse filmregisseur Jafar Panahi (‘The Circle’, ‘Offside’) is veroordeeld tot zes jaar cel wegens sympathieën met de oppositie van de Iraanse regering en het voeren van vijandige propaganda tegen het regime, aldus zijn advocate. Die liet reeds weten in beroep te zullen gaan. Het Iraanse gerecht heeft de man tevens verboden om de komende twintig jaar films te maken, interviews af te leggen en het land te verlaten.

Panahi geldt als een van de belangrijkste onafhankelijke regisseurs in Iran. Hij werd in maart gearresteerd, omdat hij werkte aan een film waarin hij de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 in Iran op de korrel nam. Ook filmmaker Mohammed Rassoulov onderging een gelijksoortige straf tot zes jaar gevangenis.

Een aantal boze professionele Europese filmorganisaties hebben online een petitie verspreid waarin ze duidelijk willen maken dat Jafar Panahi onschuldig is en een oproep doen tot vrijlating:

‘Panahi is een gerenommeerde filmmaker wiens films over de hele wereld werden getoond (Cannes, Venetië, Berlijn). Vandaag werd hij het zwijgen opgelegd. Deze straf ontneemt hem zijn vrijheden, verhindert hem zowel fysiek als mentaal om zijn beroep als filmmaker uit te oefenen en schandaliseert ons allemaal.’

In 2000 won Panahi de Gouden Leeuw van Venetië voor zijn film ‘Dayereh’ (The Circle). In 2006 won hij op de Berlinale de Zilveren Beer voor ‘Offside’, over een groepje vrouwelijke voetbalfans die de kwalificatiematch tegen Bahrain tijdens de Iraanse Wereldbeker proberen bij te wonen maar al doende gearresteerd worden. In Iran is het namelijk voor vrouwen verboden om mannelijke sportevenementen te bezichtigen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content