Oliver Stone wil documentaire maken over Poetin

© Reuters

De Amerikaanse, Oscarwinnende regisseur Oliver Stone wil Vladimir Poetin interviewen en een documentaire over de in het Westen gedemoniseerde Russische president maken.

Deze mededeling heeft de wegens zijn politieke standpunten controversieel genoemde cineast donderdag gedaan tijdens een interview met Ria Novosti. Momenteel werkt de drievoudige Oscarwinnaar aan een biopic over klokkenluider Edward Snowden, met acteur Joseph Gordon-Levitt als de voortvluchtige ex-medewerker van de veiligheidsdienst NSA.

Stone wil in zijn film het standpunt van Poetin tonen “dat de Amerikanen niet willen horen”. Dinsdagavond had de maker van biopics over Amerikaanse presidenten (“Nixon”, “JFK”), de Vietnamoorlog en een alternatieve recente Amerikaanse geschiedenis (de indrukwekkende reeks “The Untold history of the United States”) Poetin ontmoet in een Moskouse theaterzaal.

De politiek geëngageerde cineast heeft in het verleden al vaker de uit het standpunt van Washington “foute” mensen gesteund, onder wie Wikileaks-stichter Julian Assange , wijlen de Venezolaanse president Hugo Chavez en de Cubaanse (oud-)leider Fidel Castro. Eind september haalde hij weer de banbliksems over zich door de verdediging van Poetin op zich te nemen in de kwestie van de Krim.

Hij is, niet als enige, van oordeel dat de Oekraïense crisis is uitgelokt door en/of het resultaat is van een strategie van de Navo om opnieuw wat dichter richting Russische grens op te schuiven. Die uitbreiding druist in tegen de belofte die toenmalig Sovjetpresident Gorbatsjov bij de Duitse hereniging is gemaakt, als zou de Navo geen centimeter naar het oosten opschuiven. Over die Oekraïense crisis coproduceert Stone met Oekraïners een documentaire onder de titel “Ukraine on Fire”. Het is voor deze documentaire dat hij Poetin wil interviewen. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content