Officiële jury filmfestival van Cannes aangekondigd

Thierry Frémaux, de directeur van het Filmfestival van Cannes, heeft de volledige jury voor de officiële competitie bekendgemaakt . Acteur Ewan McGregor en modeontwerper Jean Paul Gaultier zullen mee beslissen wie de Gouden Palm wint.

Traditie is een belangrijk gegeven op het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. Er zullen dus ook dit jaar vier mannen en vier vrouwen beslissen welke film met de Gouden Palm naar huis gaat. Eerder was al bekend dat Italiaans acteur en regisseur Nanni Moretti zal optreden als juryvoorzitter. Dit jaar moet de jury een winnaar kiezen uit een indrukwekkende lijst van 22 films. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar Terrence Malicks ‘The Tree of Life’.

DE JURY

Nanni Moretti
Moretti volgt dit jaar Robert De Niro op als voorzitter van de achtkoppige jury. Moretti is van Italiaanse afkomst en heeft zowel ervaring als regisseur, producent, scenarist en als acteur. Moretti is geen onbekende in Cannes, want hij won eerder al de Gouden Palm in 2001 voor het drama ‘La stanza del figlio’. Vorig jaar was Moretti nog aanwezig met de competitiefilm ‘Habemus Papam’.

Ewan McGregor McGregor bewees eerder zijn veelzijdigheid als acteur door zowel in grote kaskrakers mee te spelen als in kleinere producties. McGregor werd voor het eerst opgemerkt in het drugsrelaas ‘Trainspotting’, een film die in 1996 ook in competitie was in Cannes. De ster van McGregor zou pas helemaal de eeuwigheid ingaan met zijn hoofdrol in de ‘Star Wars’ prequels. Sindsdien werkte hij samen met regisseurs als Woody Allen en Roman Polanski. Binnenkort is hij te zien in ‘Salmon Fishing in The Yemen’.

Jean-Paul Gaultier
Het moeten niet altijd persoonlijkheden uit de filmwereld zijn. Verbazing was groot toen de legendarisch modeontwerper mee werd aangekondigd als lid van de jury. Toch is Gaultier niet helemaal onbekend met film. Hij ontwierp eerder al kleding voor films van Luc Besson en Jean-Pierre Jeunet. Recenter werkte hij ook samen met Pedro Almodovar voor ‘La Piel que Habito’.

Alexander Payne Amerikaans regisseur bekend van ‘About Schmidt'(2002), ‘Sideways'(2004) en ‘The Descendants'(2011). Met die laatste won Payne dit jaar nog een Oscar.

Raoul Peck
De in Haiti geboren regisseur staat bekend omwille van een divers aanbod aan documentaires en tv-fictie. Met ‘The Man by The Shore'(1993) haalde hij de officiële competitie in Cannes. Hij keerde terug met ‘Lumumba’ in 2000.

Andrea Arnold Britse regisseur en scenariste die in 2004 de Oscar voor beste kortfilm won voor ‘The Wasp’. Ze wist veel cinefiele harten te beroeren met langspelers ‘Red Road'(2006) en ‘Fish Tank'(2009). Binnenkort is ze te zien met haar bewerking van ‘Wuthering Heights’.

Emmanuelle Devos
Franse actrice die voor het eerst naar Cannes kwam voor de film ‘My Sex Life… or How I Got Into An Argument'(1996). Ze vervolgde haar Cannes-carrière met Jacques Audiards ‘Read My Lips'(2001), waarvoor ze de prijs voor beste actrice won. Haar werk bestaat ook uit samenwerkingen met Nicole Garcia, Emmanuel Carrère, Alain Resnais en Xavier Giannoli.

Hiam Abbas Palestijnse actrice en regisseur. Ze is onder andere te zien in ‘Wedding in Galilee'(1987) en ‘Red Satin(2002). Ze verscheen ook in ‘The Visitor'(2008) en ‘Limits of Control'(2009).

Diane Kruger
Een in Duitsland geboren actrice die bij het grote publiek vooral bekend staat om haar rollen in ‘Troy'(2004) en ‘Inglourious Basterds'(2009) van Quintin Tarantino. Met Joyeux Noël verscheen ze voor het eerst in de officiële competitie in Cannes. (JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content