‘Nomadland’ wint BAFTA’s voor beste regisseur, beste actrice en beste film

Chloé Zhao (r.) met Frances McDormand op de set van Nomadland, goed voor de Gouden Leeuw in Venetië. © ISOPIX

De film ‘Nomadland’ heeft zondag drie belangrijke prijzen binnengehaald tijdens de uitreiking van de British Academy of Film and Television Arts, die voor de beste film, de beste regisseur en de beste actrice. De Belgische coproductie ‘Sound of Metal’ won ook twee BAFTA’s.

‘Nomadland’ volgt een ontslagen weduwe, gespeeld door Frances McDormand, die met een camper door het westen van de Verenigde Staten trekt. Regisseur Chloé Zhao won eind februari al een Golden Globe en kreeg zaterdag de prestigieuze regieprijs van het Directors’ Guild of America (DGA). ‘Nomadland’ is ook voor zes Oscars genomineerd, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste actrice.

Met vier prijzen – de film won ook de BAFTA voor de beste cinematografie – is ‘Nomadland’ de grote winnaar van de avond. In totaal was de Netflix-film zeven keer genomineerd. Ook ‘Rocks’ was zeven keer genomineerd, maar de film kon enkel de award voor beste casting verzilveren.

Sir Anthony Hopkins is bekroond tot de beste acteur voor zijn rol in ‘The Father’.

Belgische coproductie ‘Sound of Metal’ haalt tweede BAFTA binnen

De Belgische coproductie ‘Sound of Metal’ heeft zondag zijn tweede BAFTA binnengehaald, die voor de beste montage (best editing). Zaterdag won de film ook al de award voor het beste geluid en kon dus twee van de vier nominaties verzilveren.

De film vertelt het verhaal van een ex-drugsverslaafde drummer die langzaam zijn gehoor verliest en in een tehuis voor dove verslaafden terechtkomt. De film was ook genomineerd in de categorie ‘beste acteur’ en ‘beste mannelijke bijrol’. Die prijs ging naar Daniel Kaluuya, voor zijn rol in ‘Judas and the Black Messiah’.

Het Belgische, internationale productiehuis Caviar van producer Bert Hamelinck zit achter Sound of Metal. De film haalde ook zes Oscar-nominaties binnen, waaronder die voor de beste film. Indien de film die award verzilvert, wordt het de eerste keer dat een Belgisch productiehuis de Oscar voor Beste Film wint.

‘Sound of Metal’ is niet de enige deels Belgische genomineerde. Zo speelt Johan Heldenberg een bijrol in een Bosnische film ‘Quo vadis, Aida?’, die genomineerd was voor de award van ‘beste regisseur’ en beste ‘niet-Engelstalige film’. Die laatste award ging uiteindelijk naar de Zweedse film ‘Another Round’ met Mads Mikkelsen.

De uitreiking van de British Academy of Film and Television Arts vindt dit jaar vanwege de coronapandemie plaats zonder publiek en verdeeld over twee avonden. Zaterdagavond werden de winnaars in acht kleinere categorieën aangekondigd tijdens een kleine en sobere ceremonie, waarin ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ twee awards won.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content