Nieuwe meesterwerk van Hayao Miyazaki is openingsfilm Anima-festival

Het internationaal Animatiefilmfestival van Brussel opent dit jaar met ‘The Wind Rises’, het nieuwste (en wellicht laatste) opus van de onbetwiste meester van de Japanse animatiefilm Hayao Miyazaki.

Ook dit jaar valt er tijdens de 33e editie van het Brusselse Anima-Festival flink wat te rapen voor de liefhebber van de betere animatiefilm. Te beginnen met de openingsfilm, een kanjer: ‘The Wind Rises’, het nieuwste opus van de Japanse animatielegende en Oscarwinnaar Hayao Miyazaki.

‘The Wind Rises’ vertelt het verhaal van Jiro Horikoshi, de ontwerper van de roemruchte Japanse jachtvliegtuigen Mitsubishi A6M, beter gekend als de ‘Zero’s’. De prent schets de verschillende fases in het leven van de ingenieur, met als decor de historische gebeurtenissen die Japan in het verleden teisterden, zoals de aardbeving van Kanto in 1923 en het Japanse aandeel in WO II.

De film is gebaseerd op een manga met dezelfde titel, die op zijn beurt gebaseerd is op een kort verhaal van Tatsuo Hori. Een aanrader, want het is Miyazaki’s laatste werkstuk. De 72-jarige filmmaker gaat immers met pensioen.

‘The Wind Rises’ werd ook genomineerd voor de Golden Globe voor beste buitenlandse film, naast onder andere ‘La Vie d’Adèle en ‘La Grande Bellezza’. Komende zondag wordt de prijs uitgereikt.

Selectie

De selectie van Anima telt dit jaar 15 onuitgebrachte langspeelfilms voor jong en oud. In totaal worden 143 kortfilms uit dertig landen vertoond, waaronder 69 kortfilms in de internationale competitie. Zowat 20 titels worden voorgesteld in de nationale competitie. Een vijftiental krijgen een voorstelling buiten competitie. Het jonge publiek wordt naar goede gewoonte opnieuw in de watten gelegd met een mooi aanbod aan namiddagprogramma’s en speciale matinees.

Nieuw dit jaar is de nauwe band van het festival met de fameuze Academy of Motion Pictures Arts and Science, want de film die dit jaar de Grand Prix wint, is in één adem genomineerd voor de Oscar voor beste korte animatiefilm. Een mooie, zeg maar fantastische, erkenning voor het festival.

Het internationaal Animatiefilmfestival van Brussel vindt plaats van 28 februari tot 9 maart 2014. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content