Nieuwe films van Fien Troch en Peter Brosens in wereldpremière op Filmfestival Venetië

© VAF

Twee Belgische films gaan in wereldpremière op het 73e filmfestival van Venetië: Fien Trochs Home en King of the Belgians van Peter Brosens en Jessica Woodworth.

Home is na Een ander zijn geluk, Unspoken en Kid de vierde langspeelfilm van cineaste Fien Troch. De film volgt een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze gemeenschap van twee worstelende generaties arriveert de 17-jarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert zo binnen diens vriendengroep John kennen. Op een avond slaat het noodlot toe waardoor vragen van verraad, vertrouwen en loyaliteit meer dan ooit hun leven dirigeren.

Bekendste castleden zijn Karlijn Sileghem, Robbie Cleiren en Kevin Janssens. Verder verzamelde Troch ook heel wat nieuw filmtalent rondom zich, zoals Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog en Lena Suijkerbuijk.

Koninklijke odyssee met Peter Van den Begin en Titus De Voogdt

Na hun drieluik Khadak, Altiplano en Het vijfde seizoen brengen Brosens & Woodworth in King of the Belgians het verhaal van de Belgische vorst Nicolas III die op staatsbezoek is in Istanbul wanneer zijn land onverwacht uit elkaar valt. Hij moet meteen terug, maar een krachtige zonnestorm verstoort alle telecommunicatie en luchtverkeer. Met de hulp van een Britse cineast en een groepje Bulgaarse zangeressen weten de Koning en zijn entourage uit Turkije te ontsnappen. Incognito. Aldus begint een odyssee door de Balkan waarin de koning het echte leven, en uiteindelijk ook zichzelf ontdekt. De hoofdrollen in King of the Belgians worden gespeeld door Peter Van den Begin, Titus De Voogdt, Lucie Debay en Bruno Georis.

Na vier jaar nog eens Belgen in selectie Venetië

Het is alweer vier jaar geleden sinds er met Het vijfde seizoen, de vorige film van Peter Brosens en Jessica Woodworth, een majoritair Vlaamse speelfilm in de Officiële Selectie van het festival zat. Dat dit jaar zowel Home van Fien Troch als King of the Belgians van Brosens & Woodworth in wereldpremière op het Lido van Venetië worden voorgesteld, kan dan ook als uitzonderlijk worden bestempeld.

Ozon, Mallick, Wenders en Kusturica kandidaten voor de Gouden Leeuw

De twee Belgische films zullen aantreden in de Orrizontecompetitie. Buiten competitie vinden we dan weer slotfilm The Magnificent Seven. Ook de nieuwste van Mel Gibson en Paolo Sorrentino zijn buiten competitie te bewonderen. Onder de artiesten die naar de Gouden Leeuw dingen vinden we oude bekenden zoals Terrence Malick, Tom Ford, François Ozon, Andrei Konchalovsky, Emir Kusturica en Wim Wenders. Verder doen ook nog twee films mee die gedeeltelijk Belgisch zijn, Une vie van Stéphane Brisé en Brimstone van Martin Koolhoven.Bij de documentaires vinden we tenslotte nog de Frans-Belgische productie Planetarium.

(VAF/JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content