Nieuwe blik op Braziliaanse machismo met film ‘Neon Bull’

Neon Bull © GF

Net op het moment dat de maatschappelijke discussie rond de machismo-cultuur in Brazilië hoog oplaait door de groepsverkrachting in Rio de Janeiro, komt een film met hetzelfde thema in de zalen. Braziliaans regisseur Gabriel Mascaro kijkt met een vernieuwende blik naar de verhouding tussen man en vrouw in Brazilië in zijn nieuwe film Neon Bull.

De opgedoken beelden van de groepsverkrachting van een meisje in Rio veroorzaakten veel verontwaardiging. Volgens velen staan de verkrachting en de toejuichende reacties op sociale media symbool voor het seksisme in het land. Dat niet alleen vrouwen maar ook mannen vastzitten in een stereotiep rollenpatroon toont Mascaro aan in Neon Bull.

Neon Bull vertelt het verhaal van Iremar die in de traditionele rodeo stallen in het Noordoosten van Brazilië werkt en met stieren van stad naar stad reist. Maar achter deze stoere werkzaamheden – rodeo is dé machosport bij uitstek – droomt hij er stiekem van om kledingontwerper te worden, naar Braziliaanse normen een vreemde bezigheid voor mannen. Toch lijkt de veranderende samenleving, waar traditie geleidelijk aan plaats maakt voor industrie, het onmogelijke mogelijk te maken.

Filmprijzen

Daarnaast werd de film ook al bewonderd voor zijn sublieme afwisseling van fysiek opzwepende scènes en schilderachtige passages. Het Internationale Film Festival van Rotterdam, waar de film eind januari verscheen, sprak over Mascaro’s werk als ‘een meanderende rivier waarin de kijker zich kan verwonderen in de rustige gedeeltes en zich kan laten meesleuren in de scherpe bochten van een evoluerende Braziliaanse samenleving’.

Neon Bull won vorig jaar de Speciale Prijs van de Orizzonti-Jury op het Internationale Filmfestival van Venetië, waar het in première ging, en de hoofdprijs op het Internationale Filmfestival van Warschau. Ook met Ventos de Agosto (2014) en Um Lugar ao Sol (2009) viel Mascaro al in de internationale filmprijzen. (OV)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content