Nederlandse acteur Rutger Hauer (75) is overleden

Rutger Hauer (foto 2011) © Belga Image

Acteur Rutger Hauer is na een kort ziekbed overleden. Hij werd 75 jaar.

Hauer overleed vrijdag 19 juli in het Friese Beetsterzwaag. De uitvaart heeft woensdag in besloten kring plaatsgevonden. Dat heeft zijn familie laten weten.

Golden Globe

Hauer begon eind jaren zestig zijn carrière met stukken van Shakespeare en Vondel bij de Noorder Compagnie. Hij werd gespot voor de hoofdrol in de populaire serie ‘Floris’ (1969). ‘Turks Fruit’ (1973) maakte hem echt beroemd en ‘Soldaat van Oranje’ (1977) betekende zijn ticket naar Hollywood.

Daar werd hij een gevierd en veelgevraagd acteur, met onder andere ‘Blade Runner’ (een sf-film die overigens speelt in 2019), ‘The Hitcher’, ‘Nighthawks’ en ‘Escape from Sobibor’. In 1988 won hij een Golden Globe voor deze imposante rol.

Maar ook kroop hij in films van wat minder allooi en met minder budget net zo lief in de huid van psychopaten, nazi’s en vampiers. ‘Schurken spelen gaat mij makkelijk af’, bekende hij ooit in de krant Het Parool. ‘Als slechterik heb je alle vrijheid om te doen wat je wilt. Ik ben niet bang de duistere kanten in mijzelf te zoeken, in tegenstelling tot veel Amerikaanse acteurs.’ En: ‘Hoe goedkoper de film is, hoe meer geld ze voor mij willen uittrekken.’

George Clooney vroeg hem persoonlijk voor zijn regiedebuut ‘Confessions of a Dangerous Mind’ (2003), hij speelde een sleutelrolletje in ‘Batman Begins’ (2005) en hij stal de show als pedofiele kardinaal in de stripverfilming ‘Sin City’ (2005). Recent nog speelde hij twee seizoenen in de vampierenserie ‘True Blood’.

In maart wijdde het Toscaanse Lucca Film Festival nog een retrospectief aan hem.

Rutger Hauer heeft zich intensief ingezet voor onder meer het Rode Kruis, het Aidsfonds en zijn eigen Rutger Hauer Starfish Association, een non-profitorganisatie om kinderen en zwangere vrouwen met hiv/aids te helpen.

Zijn familie laat weten dat het zijn levensmissie was ‘om een verschil te kunnen maken in de wereld’.

Hauer werd in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij was vijftig jaar samen met zijn grote liefde Ineke Hauer-Ten Cate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content