Moneyball: Baseballdrama met Brad Pitt als coach

In ‘Moneyball’ neemt überscenarist Aaron Sorkin de Amerikaanse Droom nog eens onder de loep, met Brad Pitt als (baseball)coach.

Moneyball ***

Bennett Miller met Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman

Eerder liet Aaron Sorkin al zijn licht, of beter zijn laser, schijnen op de Amerikaanse politiek in tv-serie The West Wing) en op het Facebookfenomeen in filmhit The Social Network. Nu zet Hollywoods superscenarist met Moneyball zijn scalpel in een andere kapitalistische demi-monde: de topsport.

In een baseballdrama dat nauwelijks over baseball gaat, oppert Sorkin de vraag of je een kampioenenploeg bijeen kunt kopen door blind geloof te hechten aan statistieken. Het antwoord van Billy Beane (Brad Pitt), de manager van de Oakland Athletics die zijn beste spelers jaar na jaar naar topteams ziet vertrekken, luidt alvast: ‘You bet ya.’ Gefrustreerd door de oneerlijke concurrentie besluit Billy zijn dure contractspelers eruit te gooien om vervolgens de jonge cijferfetisjist Peter Brand (Jonah Hill) te engageren. Die mag met een beperkt budget een nieuw team opkopen louter op basis van tabellen.

Net als bij The Social Network baseerde Sorkin zich – deze keer op vraag van producent Brad Pitt – op een biografisch non-fictieboek: Michael Lewis’ Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game. Een conventionele sportbiopic, met alle bijbehorende underdogpathetiek, hoef je niet te verwachten, ook al brengt hij verslag uit van een waar gebeurde triomftocht.

Terwijl Sorkin als vanouds elke dialoog strak afvijlt, houdt regisseur Bennett Miller, die zijn talent al toonde met zijn debuut Capote, het sober. Hij lijkt zich daarbij te inspireren op Billy’s erg rationele successtrategie, die spelers degradeert tot pionnen in een spel dat elke homerun in keiharde dollars afrekent.

Conclusie? Ondanks de occasionele mishit een slim geldt Moneyball als een gefocust en discreet sarcastisch dossierdrama.

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content