MOMMIE DEAREST

LUCAS JADE ZUMANN met mama ANNETTE BENING: memoires van een regisseur. © National

‘Maaamaaa, je bent de liefste van de heeele wereld’: Mike Mills ontleedt in 20th Century Women het mysterie dat zijn moeder is.

‘Ze is opgegroeid tijdens de Depressie.’ Met dat standaardzinnetje verklaart Mike Mills’ veertienjarige alter ego Jamie (Lucas Jade Zumann) het voor hem soms vreemde gedrag van zijn moeder Dorothea (Annette Bening). Mills maakt er in zijn voor een Oscar genomineerde scenario een iets complexer personage van: Dorothea is een vrijgevochten single vrouw van 55 die in 1979 bij de opvoeding van haar puberende zoon de hulp van een inwonende feministische fotografe (Greta Gerwig) en een promiscue tiener (Elle Fanning) inschakelt.

Net zoals het even semiautobiografische Beginners (2010) meer was dan enkel een ode aan een vader die na veertig jaar huwelijk uit de kast kwam, is 20th Century Women meer dan een moederportret of een doordeweeks coming of age-verhaal. De Amerikaanse regisseur groef in zijn eigen jeugdherinneringen en roept een beeld op van de jaren waarin de Amerikaanse politiek nog oprecht leek en waarin je een art fag genoemd werd als je van Talking Heads hield.

Mills doet echter niet aan navelstaarderij en verlegt voortdurend de focus naar de drie vrouwen uit de titel. Kleine details uit hun levens, zoals een zwangerschapstest of een uit de hand gelopen tafelgesprek over menstruatie, worden gebruikt om politieke statements over gendergelijkheid te maken, zonder pamflettair te worden. Dat doet Mills middels een beeldenstroom vol fast forward-sequensen en verstelstemmen die op hun eigen toekomst vooruitblikken.

Die kabbelt bij momenten zo traag dat hij naar stilstaand water begint te ruiken, maar de voormalige videoclipregisseur maskeert de geur handig met een met persoonlijke spullen ingericht setdesign en een warme fotografie die zelfs wie er niet bij was nostalgisch zal doen terugverlangen naar het Californië van de late jaren zeventig.

20TH CENTURY WOMEN *** Mike Mills met Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig

Sam De Wilde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content