‘Mission: Impossible – Fallout’ is de strafste actiefilm van de zomer

Mission: Impossible - FALLOUT: rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. © .

Actiejunks zullen hun orgasmes niet op de vingers van een hand kunnen tellen bij het zien van M:I 6.

Mogen we even trollen voor we de loftrompet bovenhalen? Tom Cruise is geen al te beste acteur. Zijn lidmaatschap van de knettergekke, steenrijke Scientology-sekte zit sympathie in de weg. En er zit wél sleet op de 1,72 meter grote filmster met de tandpastaglimlach die al twintig jaar eeuwig jong wordt genoemd. Kijk naar zijn vertolkingen in de krakkemikkige Jack Reacher-films of The Mummy, amper een jaar oud en al vergeten.

Actiejunks zullen hun orgasmes niet op de vingers van een hand kunnen tellen

Maar, eerlijk is eerlijk, de 56-jarige Cruise is de actieheld van de zomer. In Mission: Impossible – Fallout rent, racet, knokt, klimt, duikt, springt en valt hij als de beste. De acteur excelleert in stuntwerk zoals Eden Hazard in dribbels.

Voor de zesde keer speelt hij Ethan Hunt, een spion die nooit nee heeft leren te zeggen tegen onmogelijke missies, halsbrekende toeren uithaalt om de wereld te redden en tegengewerkt wordt door dubbelspionnen, fake news en afvallige veiligheidsdiensten. Dat hij 22 jaar geleden in Mission: Impossible van Brian De Palma precies hetzelfde deed, is een gekke gedachte, maar er is geen tijd voor gefilosofeer. M:I 6 schiet als een raket uit de startblokken. Er is zelfs geen tijd om te overdenken of de gekwadrateerde plotkronkels van scenarist-regisseur Christopher McQuarrie, de eerste die twéé M:I’s mocht maken, wel kloppen. Sowieso doet de onontwarbare plot – een jacht op antiklerikale anarchisten met plutoniumbommen – er niet toe, zolang het maar een beetje spannend is. En dat is het.

Hét verkoopargument van de franchise zijn de adrenalineverhogende actiescènes. Illustere voorbeelden uit het verleden zijn Ethan Hunt die inbreekt in het hoofdkantoor van de CIA, de Burj Khalifa beklimt en zich vastklampt aan een opstijgend vliegtuig. Mission: Impossible – Fallout is bijna volledig opgebouwd uit dat soort spektakelstukken. Cruise die op een motor door het Parijse spitsverkeer raast. Cruise die zich op extreme hoogte aan een parachutesprong waagt. Cruise die in Londen van dak naar dak springt (en al doende tijdens de opnames zijn enkel brak). Actiejunks zullen hun orgasmes niet op de vingers van een hand kunnen tellen. Hoelang is dat niet geleden?

Mission: Impossible – Fallout

Een film van Christopher McQuarrie met Tom Cruise, Ving Rhames, Vanessa Kirby

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content