‘Misdaad’ rode loper tijdens Filmfestival Gent

De 39ste editie van het Filmfestival van Vlaanderen Gent is definitief van start gegaan met de wereldpremière van Felix Van Groeningens The Broken Circle Breakdown.

De Affiche

In de film Pierrot le fou van Jean-Luc Godard legt de regisseur Samuel Fuller aan hoofdacteur Jean-Paul Belmondo uit wat cinema exact inhoudt. ‘Cinema is een slagveld’ zegt hij. Hij vervolgt: ‘Dit omvat: liefde, haat, actie, geweld en dood. Kortom: emoties.’ Waarom dit citaat? Ze vat perfect de sfeer, de festivalaffiche en dus ook de programmatie van de 39ste editie van het Filmfestival van Gent samen. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher nam als rode draad de misdaadfilm op in zijn filmselectie.

Op de affiche prijken Robert Mitchum en Jane Greer (zie beeld bovenaan). De foto diende in 1947 als promotiebeeld voor Jacques Tourneurs Out of the past; een grimmige film noir waarin een ex-privédetective wordt achtervolgd door zijn verleden. Deze briljant geschreven en geregisseerde noirklassieker – woensdag 10 oktober te zien in Kinepolis, nadien in het K.A.S.K. – omvat zowat het volledige spectrum dat door Fuller in bovenstaand citaat wordt omschreven.

Het gevaar, de dreiging, de misdaad maar tevens de melancholie, de passie en de sterke clair-obscur contrasten van de film zitten vervat in de affiche. Deze representeert de films die u de komende tien dagen tijdens het Filmfestival van Gent aangeboden krijgt. Verwacht u bijgevolg aan hevige conflicten en tegenstrijdigheden, die zowel stilistisch als inhoudelijk verrassing en avontuur beloven.

Rode loper
The Broken Circle Breakdown, de nieuwste film van Felix Van Groeningen, mocht dinsdagavond het festival definitief aftrappen. Ster van de avond op de rode loper waren de cast van de openingsfilm, onder meer Johan Heldenbergh, Veerle Baetens en Geert Van Rampelberg én regisseur Felix Van Groeningen, getooid in stralend witte pakken. Zij zongen voor de gelegenheid een nummer op de trappen.

De openingsavond wordt traditioneel druk bijgewoond door tal van bekende Vlamingen, al dan niet uit de filmwereld. Onder meer Chris Lomme, Pascale Platel en Vic & Gilda De Wachter Bal tekenden present op de rode loper. Verder ook politici, waaronder minister van Cultuur Joke Schauvliege, Europees Commissaris Karel De Gucht en de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman.

Opvallend veel Belgische films

Het Filmfestival Gent toont dit jaar 96 langspeelfilms en 40 kortfilmsopvallend waarvan veel van Belgische makelij. Naast openingsfilm The Broken Circle Breakdown, zitten er nog eens drie Vlaamse speelfilms in officiële competitie: Het vijfde seizoen van Peter Brosens en Jessica Woodworth, Kid van Fien Troch en Offline, de debuutfilm van aanstormend talent Peter Monsaert.

Daarnaast is er het beloftevolle debuut van Brusselaar Tom Heene: Welcome Home, en Le Monde Nous Appartient van de Franstalige cineast Stephan Streker. De muziekdocu The Sound of Belgium van Jozef Devillé; Dave, met topmodel Hannelore Knuts in de huid van David Bowie; de kortfilm Dood van een schaduw van Tom Van Avermaet met Matthias Schoenaerts als een soldaat in de Eerste Wereldoorlog vervolledigen het lijstje met Belgische titels.

Uitgebreid aanbod

Het filmfestival biedt ook bijzondere concerten, een tentoonstelling over Romy Schneider, debatten en allerlei activiteiten voor de industrie.

In het programma werden dit jaar de secties nog scherper gedefinieerd en het aantal parcours gevoelig uitgebreid. Wat de secties betreft wil Patrick Duynslaegher onder meer de officiële competitie opwaarderen. Overigens bestaat de internationale jury dit jaar uit Bavo Defurne, Bavo Dhooge, Joan Dupont, Xiaolu Guo en Abel Korzeniowski.

Een nieuwe sectie is ‘The Last Picture Show’, die 2012 als sleuteljaar van de digitale revolutie belicht, en ‘Out of the Box’ met ‘spraakmakende series en ambitieuze televisiefilms uit Amerika’.

De parcours, die thematisch verbonden films voor een bepaalde doelgroep bundelen, wordt uitgebreid met onder meer ‘American (hi)stories’. Ook het World Soundtrack Awards & Concert gaat opnieuw door, zingen sterren ‘007 in concert: Vlaams talent zingt James Bond”, opent in het Caermersklooster een expo over Romy Schneider en presenteert Vooruit “Almost Cinema”.

Het volledige programma is te vinden op filmfestival.be. Het 39ste Filmfestival Gent loopt tot 20 oktober 2012. (PG/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content