Minder sterren in Cannes

Niemand weet of het ligt aan de regen, aan de aswolk boven Europa, aan het gebrek aan blockbusters of aan de financiële crisis, maar veel journalisten klagen over een tekort aan vedettes op het filmfestival in Cannes dit jaar.

Oké, Russell Crowe en Cate Blanchett waren aanwezig op de première van openingsfilm Robin Hood, maar sterren van het niveau Angelina Jolie of George Clooney zijn dit jaar dun gezaaid op het filmfestival in Cannes. Daardoor moeten papparazzi en andere journalisten het tijdens deze editie stellen met mindere goden als Lindsay Lohan en Paris Hilton.

‘Er zitten meer bekende sterren in de jury dan in de films,’ kloeg een producent uit de filmindustrie. Zo zitten Kate Beckinsale, Benicio Del Toro en regisseur Tim Burton allemaal in de jury die zal beslissen over de winnaar van de Gouden Palm, waardoor er toch nog een beetje star quality naar Cannes is afgezakt. Er zijn wel degelijk grote namen uit de filmindustrie gespot, zoals Johnny Depp en Michael Douglas, maar ze houden zich meer op de vlakte dan tijdens vorige edities. Bovendien bespaarden de grote filmstudio’s dit jaar op de organisatie van decadente feestjes die worden gebruikt om enthousiasme op te wekken voor de films die in Cannes worden gelanceerd.

Maar: alles is relatief en minder Hollywoodsterren betekent daarom nog niet dat het feesten in Cannes helemaal een halt is toegeroepen. Verschillende vedettes, gaande van supermodel Naomi Campbell tot Rolling Stones-frontman Mick Jagger, kwamen immers wel opdagen om nieuwe projecten of producten te promoten of gewoon om van de atmosfeer te proeven. ‘Cannes is altijd een amusante boel, je weet nooit wat je gaat krijgen. Ik geniet altijd weer van het gebeuren,’ verklaarde Jagger, die veel tijd spendeerde op een luxueus jacht terwijl hij promotie voerde voor de nieuwe Rolling Stones-documentaire Stones In Exile. ‘Ik dans een beetje en drink wat champagne of wat ze me ook maar aanbieden.’

En hoewel de cinefielen en puristen er misschien anders over zullen denken, hebben de sterren een belangrijke economische functie op het grootste filmfestival ter wereld. Zo bereiden de obers van het Terrazza Martini, een van de gesponsorde partytenten op het strand, zich voor op de komst van Oscarwinnares Jennifer Hudson, die in Cannes haar project over Winnie Mandela komt promoten. Zonder haar aanwezigheid is het immers een pak moeilijker om media-aandacht voor de nieuwe film los te weken.

Gelijkaardige initiatieven zie je overal in Cannes, om nieuwe films of luxeproducten als juwelen te promoten. Veel sterren rekenen fikse sommen aan voor hun aanwezigheid op zo’n events. Zangeres Cheryl Cole, een grote naam in Groot-Brittannië die haar solocarrière verder probeert uit te bouwen, gaf een kort, maar duurbetaald optreden op een feest van luxejuwelier Grisogono: ‘Ik heb het gevoel dat ik er bij moet zijn, geloof ik,’ vertelde ze. ‘Omdat het zo glamoureus en mooi is.’

Maar dit jaar hebben de aswolk uit de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, het koude en natte weer en de slechte staat van de economie er dus voor gezorgd dat er in Cannes minder gefeest wordt dan tijdens vorige edities.

Freek Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content