Michael Moore: ‘Alles gaat beter wanneer er vrouwen mee aan tafel zitten’

Michael Moore © REUTERS

De politiek en maatschappelijk geëngageerde filmmaker Michael Moore sprak zich tijdens een Q&A uit over de noodzaak om meer vrouwelijke stemmen aan het woord te laten in de filmindustrie.

Acht van de elf producers van ‘Where to Invade Next’ van Michael Moore zijn vrouwen. Een uitzondering in de industrie, die nog steeds voornamelijk mannen aan het roer heeft staan. Moore verwijst naar de schamele twee procent vrouwelijke regisseurs die deel uitmaken van de top honderd box office films van de voorbije jaren. Een schande vindt de documentairemaker.

In een interview met filmprofessor Annette Insdorf ging hij verder in op dit probleem. ‘Dingen gaan eigenlijk beter wanneer er vrouwen mee aan tafel zitten. Het is altijd een goed idee om diversiteit te handhaven. Het is aangenaam om mensen in de ruimte te hebben die een volumeknop hebben op hun stem. Het gebrek aan vrouwelijke regisseurs en producers met invloed betekent een enorm gemis aan verhalen die de moeite waard zijn, maar niet gemaakt worden.’

Gelukkigere inwoners

‘Insiders van de industrie moeten hier meer over spreken,’ vindt Moore. ‘Als het publiek te kennen gaf dat zij de loser zijn in dit verhaal, zou er verandering komen.’ Tijdens het reizen voor zijn nieuwste prent ontdekte hij dat in landen waar vrouwen meer autoriteit hebben en belangrijke ambten bekleden, de levenskwaliteit veel hoger ligt.

‘We maken ons belachelijk door te denken dat wij, met onze twintig vrouwen in de senaat, goed bezig zijn.’ Hoe ouder hij wordt, hoe meer Moore de Amerikanen wil motiveren om te veranderen. Hij werd geïnspireerd door de snelle, positieve verandering op het gebied van het homohuwelijk. ‘Het cliché dat het leven kort is, is geen cliché. Ik ben in de derde en laatste fase van mijn leven aangekomen nu ik 61 ben en ik wil de tijd die me rest nuttig gebruiken door te geloven dat het onmogelijke mogelijk is.’ (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content