Meryl Streep breekt lans voor vrouwelijke scenaristen boven de veertig

Meryl Streep © EPA

Actrice en Oscarwinnares Meryl Streep zet zich in voor de vrouwen van Hollywood. De befaamde actrice financiert een lab voor vrouwelijke scenaristen die de veertig gepasseerd zijn.

Dat maakte de actrice bekend op het Tribeca Film Festival. Het initiatief vormt het resultaat van een samenwerking tussen de organisatie New York Women in film and television en Iris, een collectief van vrouwelijke regisseurs. Streep, bekend van onder meer Sophie’ Choice, The devil wears Prada en The Iron Lady, schonk een aanzienlijke som om het lab op te starten.

The Writers lab, zoals het evenement zal heten, organiseert een wedstrijd voor vrouwelijke scenaristen van middelbare leeftijd. Vanaf 1 mei kunnen kandidaten zich inschrijven en op 1 augustus worden de acht winnaars bekendgemaakt. Zij kunnen tijdens de driedaagse workshop rekenen op begeleiding van onder meer auteur-regisseur Gina Prince- Bythewood (Beyond the lights), producente Caroline Kaplan (Boyhood) en schrijfster Kirsten Smith (Legally blonde) voor hun scenario’s.

Het project is een reactie op een studie van The Writers Guild of America Wes. Die toonde vorig jaar aan dat slechts 15 procent van de schrijvers in Hollywood uit vrouwen bestaat. In 2009 was dat nog 17 procent. Vrouwen zouden ook aanzienlijk minder verdienen dan hun mannelijke tegenpartij.

Protest in de filmindustrie

Streep is niet de enige die opkomt voor vrouwen in de door mannen gedomineerde filmindustrie. Tijdens haar Oscarspeech voor beste vrouwelijke bijrol in de film Boyhood riep Patricia Arquette op dat het “tijd was voor gelijke lonen en rechten voor alle vrouwen“. Een uitspraak die de genodigden met veel applaus ontvingen. Ook actrice en Oscarwinnares Reese Witherspoon uitte tijdens The Academy Awards haar ongenoegen over het seksisme op de rode loper. Op de sociale media lanceerde ze de hashtag campagne #AskHerMore. Zo spoorde ze journalisten aan om meer te vragen dan over de jurk die de actrices droegen.

Ook het internationale filmfestival van Cannes, dat 13 mei van start gaat, draagt zijn steentje bij in de feministische strijd. Het evenement opent dit jaar voor het eerst met een film van een vrouwelijke regisseur. De eer valt de Franse Emmanuelle Becort te beurt met haar film La tête haute. Toch blijft het merendeel van de officiële selectie verder vooral een mannenzaak.

Streeps queeste

De gelijkheid tussen mannen en vrouwen lijkt wel de nieuwe queeste van Streep. In haar volgende film Suffragette vertolkt ze namelijk de rol van Emmeline Pankhurst. Zij was een van de oprichters van de Britse Suffragettes die zich inzette voor het vrouwelijk stemrecht. De trailer is nu online. (PDC)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content