Meer dan 20.000 bezoekers voor ‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’

Al meer dan 20.000 landgenoten bekeken ‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’ in de bioscoop. Daarmee is het debuut van Klara Van Es de eerste Vlaamse documentaire die zoveel kijkers weet te lokken.

‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’ probeert te illustreren hoe dementerenden worstelen met het verlies van hun identiteit en controle. Regisseur Klara Van Es observeerde daarvoor meer dan een jaar lang de bewoners van De Bijster, een flat in het woon- en zorgencentrum voor mensen met dementie in Essen. Anita, Alice en Louise lijden aan de eerste fase van Alzheimer, waarin vergeetachtigheid en luciditeit elkaar voortdurend afwisselen.

Van Es vond het belangrijk om hen zelf hun verhaal te laten doen. Van Es: ‘Het stoort mij dat er vaak over de hoofden van mensen met dementie gepraat worden, maar zelden mét hen. Dit vertelperspectief is baanbrekend omdat dementie nog nooit vanuit het perspectief van een patiënt benaderd is.’

‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’ kwam op 14 september uit in de bioscoop. Sindsdien maakte de documentaire naam bij tal van culturele organisaties. Dit jaar en ook volgend jaar nog staat ‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’ geprogrammeerd in Vlaamse en Brusselse cultuurcentra, maar ook in Nederlandse bioscopen. Later dit jaar zendt Canvas (Lichtpunt) de documentaire uit op televisie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Pieter Claes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content