Matthias Schoenaerts mag zich Ridder noemen

Matthias Schoenaerts in 'Maryland'. © gf

Matthias Schoenaerts krijgt de titel van Chevalier in de Orde van de Kunsten en Letteren. Die onderscheiding wordt door de Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin toegekend aan personen “die zich laten opmerken hebben door hun creatie in het artistieke of literaire domein of door hun bijdrage aan de uitstraling van de kunsten en letteren in Frankrijk en de wereld”, aldus het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) dinsdag.

Jaarlijks vinden drie promoties plaats: twee voor Franse staatsburgers en één voor personen met een andere nationaliteit. De onderscheiding omvat drie graden: Commandeur, Officier of Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Filip D’havé, algemeen afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de Ambassade van België in Frankrijk is vol lof over Matthias Schoenaerts. “Hij boekte grote successen met zijn vertolkingen in onder meer ‘De rouille et d’os’ en ‘Rundskop’ en kreeg de César voor opkomend jong talent in 2013.

Groots in Frankrijk

Ondertussen kent iedereen in Frankrijk Matthias Schoenaerts en dat wordt nog eens bevestigd met deze onderscheiding door de Franse minister van Cultuur.” Ook andere Vlamingen, zoals componist Philippe Boesmans (Commandeur), directeur-generaal van de Bozar Paul Dujardin (Chevalier) en voorzitster van ICOMOS Vlaanderen Brussel Bénédicte Selfslagh (Chevalier) kregen een onderscheiding in de Orde van de Kunsten en Letteren. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content