Matt Damon: ‘Edward Snowden was aanleiding voor vijfde Bournefilm’

London February 11, 2014. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT) - RTX18MK7 © Reuters

Matt Damon heeft in een interview enkele details verklapt over de nieuwe, vijfde film rond zijn personage Jason Bourne. Zo is de film geïnspireerd op de afluisterpraktijken van de NSA. ‘Bourne bevindt zich in een post-Edward Snowdenwereld’, zei Damon.

Op 1 oktober komt The Martian uit, een film van Ridley Scott met Matt Damon in de hoofdrol. Damon zelf zal dan al een nieuw project bezig zijn, namelijk de vijfde film in de Bournefranchise. Nadat het vierde deel, spin-off The Bourne Legacy, Damon moest missen, kruipt de acteur nu opnieuw in de huid van Jason Bourne.

In een interview met Buzzfeed gaf Bourne al een paar hints weg over de nieuwe Bournefilm. ‘Voor ons (Damon en regisseur Paul Greengrass, red.) ging de Bournetrilogie over het presidentschap van George Bush. Om een nieuw deel te maken, moest de wereld eerst veranderen.’

Spionage, vrijheid en democratie

De afluisterschandalen rond de Amerikaanse geheime dienst NSA waren de trigger die Damon en Greengrass nodig hadden. ‘De onthullingen van Edward Snowden zetten ons aan om met een nieuw verhaal te komen’, zegt Damon. ‘Bourne bevindt zich deze keer in een post-Snowdenwereld en een Europa dat door besparingsmaatregelen getroffen is. Alles is voldoende veranderd sinds de vorige films. Er zijn nu genoeg nieuwe dingen te vertellen over spionage, vrijheid en democratie.’

Damon gaf ook al twee opnamelocaties prijs. ‘We beginnen in Griekenland, waar de democratie werd geboren. Eindigen doen we in Las Vegas.’ Nieuwsgierige fans zullen nog wat geduld moeten oefenen. De nieuwe, nog titelloze Bournefilm komt pas uit in juli 2016. Naast Damon spelen ook Julia Stiles, Alicia Vikander en Tommy Lee Jones mee. Ook Viggo Mortensen is in beeld voor een rol in de film. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content