‘Marina’ is grote winnaar van de Ensors

Matteo Simoni als de jonge Rocco Granata. © BELGA

‘Marina’, de prent van Stijn Conincx over Rocco Granata, is met zeven beeldjes de grote winnaar van de Ensors. Voor regisseur Stijn Coninx zijn de zeven Ensors voor de film ‘Marina’ een ‘complete beloning’.

De Vlaamse Filmprijzen werden zaterdag uitgereikt in het Casino Kursaal van Oostende, aan het einde van het Oostendse filmfestival. ‘Het vonnis’ won vier beeldjes. ‘Marina’ en Stijn Conincx zijn de grootste winnaars van de Ensors. Al vroeg op de avond haalde de film rond Rocco Granata een eerste prijs, die voor beste kostuums. Daarna volgde een lange triomftocht met prijzen in de categorieën industrie, art direction en scenario. De kers op de taart werd gezet op het einde met de Telenet Publieksprijs, de prijs voor beste regie voor Stijn Coninx en als klapstuk de prijs voor de beste film.

Grote uitdager ‘Het vonnis’ van Jan Verheyen haalde uiteindelijk vier beeldjes waaronder dat voor beste montage. Acteur Koen De Bouw was beste acteur. Ook ‘Flying Home’, van Dominique Deruddere won twee beeldjes dankzij twee steractrices. Viviane De Muynck kreeg een beeldje als beste actrice in bijrol, Charlotte De Bruyne als beste actrice. De uitreiking vormde het officieel slot van het Filmfestival Oostende.

‘Complete beloning’

‘Met prijzen in technische categorieën en prijzen voor beste film en regie, is dit een complete beloning’, zei Coninx. ‘Ik vind het enkel jammer dat Matteo Simoni geen bekroning kreeg voor zijn rol, want zoiets is zelden gezien. Dat was toch wel een verrassing.’ Coninx hoopte dat de film veel impact zou krijgen, maar op prijzen had hij niet gehoopt.

‘Het was financieel een moeilijk project, net zoals het thema. Het is niet gemakkelijk een verhaal te brengen over immigratie in deze tijden.’ Nu de prijzen er zijn wordt snel de vergelijking gemaakt met zijn epos ‘Daens’. ‘Anderen doen dat voor mij. Ik ben trots op alle projecten. De waarde van een film is niet te bewijzen in cijfers vanuit de filmzalen.’

Ook Charlotte De Bruyne, beste actrice, was tevreden. ‘Twee op een rij. Ik heb misschien wat geluk gehad met mijn rollen.’ Ook vorig jaar won ze een Ensor. “Ik heb zelf iets in de rol kunnen leggen en dat is toch belangrijk. Deze prijs is de kers op de taart voor ‘Flying Home’.’

Een hattrick zit er niet in, want De Bruyne heeft momenteel niets in productie zitten. Juryvoorzitter Bart De Pauw sprak van een mooie winnaar. ‘Het was in ons conclaaf nochtans niet meteen duidelijk dat ‘Marina’ de grote winnaar zou zijn. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn keuze verdedigt. Het was een mooie lichting zonder een uitspringer zoals ‘Rundskop’ of ‘De helaasheid der dingen’, maar er worden heel schone films gemaakt en er wordt top geacteerd’, aldus de voorzitter, die maar al te graag die functie volgend jaar opnieuw zou opnemen. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content