Luid applaus voor Jaco van Dormaels ‘Le tout nouveau testament’

© gf

Brusselaar Jaco Van Dormael maakte een hele goede beurt in Cannes, waar zijn feel good movie ‘Le Nouveau Testament’ in wereldpremière ging. De film werd op een lang en zeer enthousiast applaus onthaald.

‘Le tout nouveau testament’ van Jaco van Dormael is zondagmiddag in Cannes bij de wereldpremière op een lang en zeer enthousiast applaus onthaald, tot en met ritmisch handgeklap toe. De Brusselse cineast is in Cannes uitgenodigd voor de ‘Quinzaine des Réalisateurs’, een belangrijke nevencompetitie.

‘Le tout nouveau testament’ is een komisch, op het Nieuwe Testament geïnspireerd sprookje waarin God in Brussel leeft en de wereld regelt of veeleer ontregelt met zijn computer. Hij heeft ook een vrouw en een dochterje, Ea, dat tegen hem in opstand komt, van huis wegloopt en zes apostelen uitkiest.

Het is een feel good movie waarin veel plaats wordt ingeruimd voor humor en fantasie. In de hoofdrollen zien we Benoît Poelvoorde als God en Yolande Moreau als zijn vrouw.

Luid applaus voor Jaco van Dormaels 'Le tout nouveau testament'
© gf

‘Le tout nouveau testament’, pas de vierde film in de carrière van Van Dormael, zal in de herfst in de zalen komen in België. Na hun bijzonder enthousiast ontvangen film stonden regisseur Jaco van Dormael en hoofdactrice Yolande Moreau in Cannes even het publiek te woord, dat talloze vragen op hen afvuurde.

Van Dormael wees erop dat hij niet met de religie heeft willen afrekenen. Hij wou niet provoceren, maar op basis van de Bijbel een sprookje vertellen. Daarvoor vertrekt hij vanuit enkele hypothesen, zoals: wat als God een smeerlap zou zijn en een vrouw en kind had. De regisseur verklapte ook dat hij nooit naar acteurs toeschrijft als scenarioschrijver en dat hij wel eens met Yolande Moreau wou samenwerken, een actrice die hij al twintig jaar kent.

Als mens moet je pogen in vrede te leven met jezelf, met de mensheid en met de aarde

Moreau vulde aan: “Je kan een rol als de vrouw van God niet weigeren.” Ze zette ook het thema van de film zelf in de verf: “Ook al wordt die met veel lichtheid verteld, er zit een boodschap in de film: als mens moet je pogen in vrede te leven met jezelf, met de mensheid en met de aarde.” Waarop een enthousiaste kijker zichzelf uitriep als ambassadeur van de film. Een tweede luid applaus volgde. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content