‘Loveless’ wint Grote Prijs van de Unie van de Filmkritiek

© Loveless

De film ‘Loveless’ (‘Neljoebov’) van de Russische cineast Andrej Zvyagintsev wint dit jaar de Grote Prijs van de Unie van de Filmkritiek. De Unie noemt de film, die in Cannes de Juryprijs kreeg, een ‘ijselijk mooie en meeslepende reflectie over een verkilde maatschappij die de kijker de boodschap meegeeft: heb elkaar lief’.

‘Zvyagintsev creëert met een formidabel efficiënte enscenering een verontrustend universeel en tijdloos drama. Door de ijzingwekkende mechaniek te ontrafelen van een koppel dat uit elkaar valt en de wrede gevolgen ervan, slaagt hij erin met een ongeziene emotionele kracht de intieme barsten te ontrafelen in de menselijke ziel wanneer die wordt beroofd van liefde’, aldus de UFK.

De film vertelt het verhaal van Alyosha, een jongen van 12 jaar. Zijn ouders – in een vechtscheiding verwikkeld – hebben geen van beiden zin om de voogdij op zich te nemen. Zvyagintsev kiest bewust voor een kaal, koud winterlandschap met sneeuw, maar zonder sneeuwpret. Wanneer de knaap verdwijnt, zijn het de buren die een zoektocht op touw zetten want zelfs de politie kan zich niet met de zaak bezighouden.

Kleppers

Naast ‘Loveless’, die financieel gesteund werd door het Belgische productiehuis van de gebroeders Dardenne, waren ook ‘Manchester by the sea’ van Kenneth Lonergan, ‘Get out’ van Jordan Peele, ‘Lady MacBeth’ van William Oldroyd en ‘Una mujer fantastica’ van Sebastian Lelio genomineerd voor de prijs.

De voorbije jaren ging de Grote Prijs, in het leven geroepen in 1954, naar kleppers als ‘Carol’ van Todd Haynes, ‘Saul Fia’ (Son of Saul) van de Hongaar Laszlo Nemes en ‘Timbuktu’ van Abderrahmane Sissako.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content