Liam Neeson in derde ‘Taken’-film: ‘I’m going to finish this’

Still uit trailer van Tak3n © .

Er komt een derde luik in de ‘Taken’-saga. Opnieuw kruipt Liam Neeson in de huid van de getrainde moordmachine, Bryan Mills. Ook nu laat hij een spoor van dood en vernieling achter. Wij geven je het Taken-universum in een notendop.

In de eerste film van deze franchise ontvoeren Albanese gangsters de dochter van Bryan Mills, een gepensioneerde CIA-agent. Het meisje, Kim (gespeeld door Maggie Grace), is op zomervakantie in Frankrijk wanneer ze door gewapende mannen wordt meegesleurd. Wanneer Neeson de kidnappers aan de lijn krijgt, pakt hij uit met de quote die iedereen heeft onthouden: “I will look for you, I will find you, and I will kill you.” Dat betekent zo veel als: “Ik zal jullie zoeken, vinden en om het leven brengen.” Hij krijgt als antwoord: “Good Luck.”

Na ontelbare dreigementen, halsbrekende stunts en bloederige moordpartijen, zijn vader en dochter opnieuw herenigd. Ook al wordt er ruimte gelaten voor een eventueel vervolg, denkt de Noord-Ierse acteur niet dat hij nog eens de rol van Bryan Mills zal spelen. Volgens hem zou het dan niet meer geloofwaardig overkomen. Fout gedacht, want vier jaar later komt het tweede deel uit.

Albanese wraak in Istanbul

In de tweede film zien we hoe de Albanese maffia (de boosdoeners uit het eerste deel) hun omgekomen kameraden begraven. De leider van de bende is Murad Krasniqi (Rade Serbedzija). Zijn zoon Mirko was een van de vele slachtoffers die de voormalige CIA-agent maakte tijdens de zoektocht naar zijn dochter in de vorige film. Hij is uit op wraak en zal met niets minder genoegen nemen dan de dood van Bryan Mills. De perfecte gelegenheid dient zich aan wanneer het gezin naar Istanbul trekt. Als dochter Kim de toestemming krijgt om alleen op pad te trekken, wordt ze niet ontvoerd. Die eer valt nu te beurt aan Mills en ex-vrouw Lenore (Famke Janssen). Ze worden opgesloten en vastgeketend. De meedogenloze gangster Krasniqi snijdt de keel van Lenore over voor de ogen van Mills en belooft dat hij zijn dochter ook zal zien sterven vooraleer hij zelf het leven zal laten. Uiteindelijk doodt Mills zijn Albanese ontvoerder, die ervoor nog duidelijk had gemaakt dat zijn overige twee zoons wraak zullen nemen.

Als het motto ‘hoe meer, hoe beter’ klopt, dan is ‘Taken 2’ op alle vlakken beter. Meer explosies, meer doden en meer ludieke conversaties met prachtige oneliners van Liam Neeson. Zoals de conversatie die hij houdt met zijn dochter wanneer ze vluchten voor de naderende, bloeddorstige Albanese horde. Het meest frappante voorbeeld daarvan is dat de ex-geheime agent zijn dochter granaten laat ontploffen, zodat hij op basis van het geluid kan berekenen waar ze zich bevindt. Zo moet zij zich dan een weg banen naar de plek waar hij gevangen zit en een wapen door de schoorsteen laten vallen zodat vaderlief zijn weg naar vrijheid kan moorden.

Ook na deze film zegt Neeson dat een derde deel in de serie niet aan de orde is. “Mijn dochter kan niet opnieuw verdwijnen. Dat zou mij een slechte vader maken.” Maar dan is daar toch plots ‘Taken 3’ oftewel ‘Tak3n’.

“I’m going to finish this.”

In de nieuwste telg van de serie, is er sprake van een nieuw concept. Voor zover we weten, wordt er niemand ontvoerd. Wel vindt Neeson zijn vrouw dood terug in hun appartement en denken de ordediensten dat hij de schuldige is. Uiteraard laat onze favoriete moordmachine Mills niet over zich heen lopen, ontsnapt en gaat hij zelf op zoek naar de werkelijke dader om zijn eigen vorm van rechtvaardigheid te laten gelden. Tijdens (alweer) een beklijvend telefoongesprek horen we (alweer) een gebrekkig Amerikaans accent. De boodschap is duidelijk: Iedereen waarvan Bryan Mills houdt, zal sterven. Mills’ antwoord “Good Luck” is een knipoog naar de eerste film. Zijn grootste zorg is dus zijn dochter beschermen en uit de handen blijven van onder andere de politie van Los Angeles, de CIA en de FBI.

De eerste beelden van de film zien er alvast spectaculair uit en beloven weer een stortvloed aan spektakel. In de trailer zegt Neeson “I’m going to finish this”. Al moeten we zijn uitspraken over eventuele vervolgstukken van films wel met een korrel zout nemen.

De film komt uit op 28 januari 2015. Bekijk hieronder al de trailer.(WH)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content