Lena Dunham wil favoriete jeugdroman ‘Catherine, Called Birdy’ verfilmen
Girls-bedenkster en schrijfster Lena Dunham wil koste wat kost het jeugdboek ‘Catherine, Called Birdy’ van Karen Cushman naar het witte doek vertalen. ‘Het is een boeiend verhaal over opgroeien en wat er verwacht wordt van tienermeisjes. Ik ben er al sinds mijn kindertijd door geobsedeerd’ aldus Dunham.
In een gesprek met Ariel Levy tijdens het jaarlijkse New Yorker Festival liet Lena Dunham zich ontvallen dat ze ervan droomt om haar lievelingsjeugdboek te verfilmen. ‘Catherine, Called Birdy’ werd geschreven door Karen Cushman en won de Newbury Honor en Golden Kite Award in 1995. Het boek verhaalt over een tienermeisje, Catherine, dat opgroeit in het Engeland van de dertiende eeuw. Wanneer haar menstruatiecyclus in gang treedt, beslist haar vader dat het tijd is om te huwen. Niet meteen wat Catherine zelf in gedachten had. De mannen die haar vader voorstelt zijn stuk voor stuk verschrikkelijk en Catherine verzet zich hevig tegen haar nakende huwelijk.
Obsessie
‘Het is hyperrealistisch, prachtig en zit vol incest en mishandeling,’ vertelt Dunham over het boek. ‘Ik ben er als sinds mijn kindertijd door geobsedeerd en het is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb over jonge meisjes,’ vult ze aan. Het andere boek is ‘Lolita’ van Vladimir Nabokov.
‘Dit is de eerste keer dat ik er publiekelijk over praat en ben super enthousiast over het project. Ik weet niet wanneer het er komt, maar ik heb het proces al in gang getrapt,’ vertelde ze aan Levy. De Girls-actrice en bedenkster wil ook de regie van de prent op zich nemen. ‘Nu rest er mij nog de moeilijke taak om iemand te vinden die een jeugdfilm die zich afspeelt in de middeleeuwen wil financieren,’ zegt Dunham.
Research
Dit is het eerste project waarvoor Lena Dunham uitgebreid aan research zal moeten doen. Een taak die ze met plezier op zich wil nemen. De actrice en schrijfster legt haar drijfveer uit als volgt: ‘Het is iets totaal anders dan waar ik tot nu toe mee bezig ben geweest, maar het materiaal maakt me zo blij en ik ben zo enthousiast. Het is belangrijk voor me om me te verdiepen in dit soort onderwerpen – vrouwen en feminisme, verrassing. Na ‘Girls’ en ‘Not That Kind of Girl’, wat zich allebei in het hier en nu afspeelt, ga ik de onderwerpen vanuit een historisch standpunt benaderen.’
Dunham zal contact opnemen met Cushman om de verfilming van haar werk te bespreken. (LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier