Legendarische Russische regisseur Eldar Rjazanov overleden

Eldar Rjazanov © /

De in Sovjet-tijden gevierde Russische regisseur Eldar Rjazanov, maker van populaire komische prenten als “De ironie van het lot”, is op 88-jarige leeftijd overleden.

De in Sovjet-tijden gevierde Russische regisseur Eldar Rjazanov is in de nacht van zondag op maandag aan een hartfalen overleden. Rjazanov, maker van populaire komische prenten als “De ironie van het lot” (Ironija Soedbi, 1975), werd 88.

Van Rjazanovs ruim dertig titels tellende filomgrafie gelden vele prenten, vaak satirische romances, in Rusland als klassiekers. ‘De ironie van het lot’ (Ironija Soedbi, 1975) is zo een beetje de Russische ‘It’s a wonderful life’: de film, een typische comedy of errors, wordt jaarlijks rond Nieuwjaar op televisie uitgezonden. Veel Sovjet-Russen kenden stukken dialoog of hele liedjes uit zijn films uit het hoofd.

Andere bekende prenten van de in 1927 in het aan de Wolga gelegen Samara geboren filmmaker zijn ‘Carnavalsnacht’ (1956), ‘Liefde op het kantoor’ (1977) en ‘Treinstation voor twee’ (1983).

Toeval of niet: na de implosie van de Sovjetunie bleef Rjazanov nog films maken, maar die hadden bijlange niet meer hetzelfde succes als zijn vorige werk.

Met het verscheiden van Rjazanov “komt een einde aan een tijdperk van de Russische cinema”, reageerde minister van Cultuur Vladimir Medinski. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content