‘Le roi timide’: Film over Boudewijn wordt fictiefilm

Er komt een film over het leven van koning Boudewijn in 2017. Dat is Royalty te weten gekomen. Twee Franse filmmakers liepen al jaren rond met het idee. En toen hun vroegere president François Mitterand hen vertelde dat hij een grote fan was van Boudewijn, wisten ze het zeker, dat die film er moest komen. Ze hebben zelfs al een ideale Boudewijn in hun hoofd. © BELGA

De Franse film die op stapel staat over koning Boudewijn wordt een fictiefilm, geen documentaire. Er zal onder meer ingezoomd worden op de abortuskwestie, zijn jonge jaren en, zoals de titel aanhaalt, zijn verlegenheid.

De Franse film die op stapel staat over koning Boudewijn wordt een fictiefilm, geen documentaire. Dat zegt een van de producenten van de film, Dominique Besnehard, in een interview met Belga.

“De prent kreeg de werktitel ‘Le roi timide’ en zal vooral handelen over de abortuskwestie maar ook over de kindertijd van de koning en over zijn verlegenheid”. Boudewijn zorgde 25 jaar geleden voor een zware institutionele crisis door zijn weigering om de abortuswet te ondertekenen.

“Het idee om een film over het leven van Boudewijn te maken, kwam er na een gesprek met voormalig Frans president François Mitterrand in de jaren negentig”, zegt Besnehard. “Op een avond tijdens een diner ging het gesprek over de monarchie. François Mitterrand vertelde toen over Boudewijn. Hij vond hem een groot staatsman, en een engel”.

Voor het scenario hebben producenten Besnehard en Michel Ferrer een beroep gedaan op de Belg Thierry Debroux. Wie koning Boudewijn zal vertolken, is nog niet geweten maar de geruchten wijzen in de richting van Pierre Niney, die eerder dit jaar nog een César kreeg voor zijn hoofd- en titelrol in de film over mode-ontwerper Yves Saint-Laurent. Binnen een jaar zouden de opnames van start gaan. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content