Lars von Triers ‘Nymphomaniac’ op kerstdag in wereldpremière

‘Nymphomaniac’, de omstreden prent van enfant terrible Lars von Trier over de seksuele ervaringen van een vrouw, heeft eindelijk een releasedatum te pakken. Op 25 december gaat de film in wereldpremière in Kopenhagen.

Lars von Trier trakteert de (Deense) cinefielen op een mooi kerstcadeau: zijn veelbesproken nieuwste werkstuk ‘Nymphomaniac’ gaat op 25 december 2013 in wereldpremière in het Deense Kopenhagen. Om het nieuws te vieren, heeft Zentropa Entertainments een intrigerend en uitdagend beeld vrijgegeven. De prent toont de sterrencast in heel wat vreemde poses.

We zien onder meer Shia LaBeouf (‘Transformers’), Uma Thurman (‘Kill Bill’), Stellan Skarsgård, Willem Dafoe (‘To Live and Die in L.A.’) en natuurlijk hoofdrolspeelster Charlotte Gainsbourg. Ook von Trier staat op de prent, weliswaar met zijn mond dichtgetaped. Een knipoog naar het debâcle op Cannes vorig jaar, waardoor hij daar nu niet meteen welkom is.

Peter Ålbæk Jensen, de CEO van Zentropa, is heel tevreden met de realeasedatum: “Gezien de visuele effecten van de film een aanzienlijk deel van het verhaal uitmaken, worden we geconfronteerd met een enorme post-productiefase. December is dus een goede maand. Wat is er bovendien meer ‘kerstachtig’ dan een film zoals deze?”

Erotische Reis
‘Nymphomaniac’ is een wild en poëtisch verhaal over de erotische reis die een vrouw doormaakt van haar geboorte tot ze 50 is. Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage, de zelfverklaarde nymfomane Joe, vertolkt door de Franse actrice Charlotte Gainsbourg.

Op een koude winternacht wordt een in mekaar getimmerde Joe gevonden in een steegje door de oude charmante vrijgezel Seligman, gespeeld door Stellan Skarsgard. Hij neemt haar mee naar zijn appartement, waar hij haar wonden verzorgt en haar ondertussen uitvraagt over haar leven. Wat daarna volgt is het gedetailleerde en veelzijdige verhaal van haar leven, met de nodige anekdotes.

Lars von Trier wil met ‘Nymphomaniac’ elementen uit de literatuur overhevelen naar het medium film. Centraal thema is het vrouwelijk erotisch verlangen, vol beweringen, tegen-beweringen, onverenigbare standpunten, en al dan niet morele overwegingen. De meest strijdvaardige argumenten en wildste stellingen komen aan bod. Genoeg stof voor discussie dus.

Een deel van de opnames vonden plaats in Gent. Lien van de Kelder, Ivan Pecnik en Michael Pas zorgen voor de Belgische inbreng. Pas speelt de rol van de oude Jérôme, de man van Joe. Meer is voorlopig niet bekend. (JH/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content