Lars von Trier: ‘Ik weet niet of ik nog films kan maken zonder drugs en alcohol’

© Reuters

De Deense regisseur heeft zijn zelfopgelegde stilte doorbroken met een interview in de krant Politiken. Hij vertelt dat hij sinds kort sober is en vreest voor zijn carrière.

In het interview geeft von Trier toe dat hij de meeste van zijn films in een roes van alcohol of drugs heeft geschreven en geregisseerd. Nu hij volledig is afgekickt, vreest hij zijn creatieve muze te zijn kwijtgespeeld.

De Deense cineast woont iedere dag een meeting van de AA bij en blijft ver weg van verdovende middelen. Hoewel hij tevreden is dat hij deze duivel heeft kunnen verjagen, is hij ook bang dat zijn drugsdromen en dronken buien net de motor van zijn creativiteit vormden. ‘Met een fles vodka per dag kon ik een parallelle wereld betreden die noodzakelijk was om te kunnen schrijven. Nu ik sober ben, kan ik misschien enkel nog slechte films maken,’ aldus von Trier.

Geen geniale kunst zonder groene fee

‘Er zijn nog nooit meesterwerken gemaakt door ex-dronkaards of ex-drugsverslaafden. Wie is er geïnteresseerd in de Rolling Stones zonder hun drank of Jimi Hendrix zonder zijn heroïne?’ vraagt hij zich ongerust af. Toch zou hij het script voor Nymphomaniac sober hebben geschreven. Hij deed er wel achttien maanden over, maar drugs of alcohol waren volgens de regisseur niet in het spel. Voor het script van Dogville daarentegen vertoefde hij twaalf dagen in een drugsroes.

Dit is de eerste keer dat Lars von Trier zich uitspreekt in het openbaar sinds zijn controversiële uitlatingen over sympathie voor Hitler tijdens het filmfestival van Cannes in 2011. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content