Lars von Trier doorbreekt de stilte in Venetië (en gaat een tv-serie maken)

Lars von Trier in 2014 © Reuters

De Deense provocateur Lars von Trier heeft zich voor het eerst ‘uitgedrukt’ – via laptop- sinds zijn beruchte nazistische uitspraken in Cannes. Hij gaat zich storten op een nieuw tv-project, getiteld The House That Jack Built.

Lars von Trier gaat opnieuw op tv-avontuur. De Deense filmmaker heeft een ambitieus tv-project met een grote cast in gedachten. De opnames van de meerdelige serie, getiteld ‘The House That Jack Built’, zouden in Engeland plaatsvinden. De releasedatum is voor 2016. Dat bleek tijdens een persconferentie op het filmfestival van Venetië waar de Director’s Cut van zijn seksdrama Nymphomaniac in première ging.

Sinds de bad boy drie jaar geleden keet schopte in Cannes met zijn sympathiserende uitspraken over Hitler (en er meteen persona non grata werd verklaard), praat hij niet meer met de pers. Dus kwam von Trier’s producer Louise Vesth als eerste met het nieuws naar buiten. ‘Lars heeft een fantastisch idee, waarover ik niets kan vertellen’, zei ze. ‘Naar verluidt wordt het iets dat nooit eerder werd vertoond en daarna ook nooit meer zal gemaakt worden.’

Vesth bevestigde dat de controversiële filmmaker wil uitpakken met een cast om duimen en vingers bij af te likken. Voor von Trier wordt het dus een nieuw tv-avontuur, na zijn achtdelige cultserie The Kingdom (1994-1997).

De persconferentie zorgde overigens voor een primeur. Want ondanks zijn belofte om de lippen stijf op elkaar te houden na het Cannes-schandaal, verscheen de regisseur wel op de persconferentie, maar dan virtueel: via een laptop die acteur Stellan Skarsgard bovenhaalde stond de bad boy het publiek heel even te woord. Zo omschreef hij zich tijdens de livestream als een masochist en verklaarde hij dat Nymphomaniac hem niets had bijgeleerd op gebied van vrouwelijke seksualiteit. ‘Have I learned anything about woman? No, I knew everything about women already.’

De 5,5 uur durende Director’s Cut van Nymphomaniac bevat meer seksscènes, meer dialogen en een expliciete abortusscène die destijds uit de oorspronkelijke film werd geknipt om een grotere distributie te garanderen. ‘De film vertonen in Scandinavië is één zaak; in Kaboel of Salt Lake City is een andere zaak’, aldus Stellan Skarsgard. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content