La Loi du Marché (Stephane Brizé): Efficiënt working class drama

© gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Het raak geobserveerde working class drama volgt een arbeider en huisvader die op zijn vijftigste plots terug op zoek moet naar werk, met alle huiselijke en professionele trubbels van dien.

In dit raak geobserveerde en efficiënte working class drama zoomt regisseur Stephane Brizé in op Thierry (een uitstekende Vincent Lindon), een arbeider en huisvader die op zijn vijftigste plots terug op zoek moet naar werk, met alle huiselijke en professionele trubbels van dien.

Brizé mijdt alle pathetiek en blijft zijn beproefde working class hero geduldig en discreet observeren met lange, naturalistisch en spontaan ogende scènes die uit de cataloog van Ken Loach of Laurent Cantet hadden kunnen komen.

Hoe Thierry verplicht wordt zijn mobilhome te verkopen, hoe hij solliciteert per Skype, van potentiële werkgevers aan absurde vereisten moet voldoen, vertier vindt in danslessen en uiteindelijk een baantje vindt als bewaker van een supermarkt … in een 25-tal vignetten krijg je alle facetten van de kapitalistische jungle te zien, zonder dat Brizé daarbij in agitprop of in essayistische cinema vervalt.

Een clevere doorlichting van de wetten van de markt, en de impact die ze hebben op een gewone maar trotse en gewetensvolle vent van vlees en bloed.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content