Kortfilm “Houses with small windows” geselecteerd voor Filmfestival Venetië

De kortfilm “Houses with small windows”, van de Vlaams-Koerdische regisseur Bülent Öztürk, is geselecteerd voor de officiële competitie van het Filmfestival van Venetië.

De kortfilm “Houses with small windows”, van de Vlaams-Koerdische regisseur Bülent Öztürk, is geselecteerd voor de officiële competitie van het Filmfestival van Venetië. De film gaat er in wereldpremière als onderdeel van de Orizzonti-kortfilmsectie, een programma dat selecteert op basis van criteria als kwaliteit en originaliteit in woord en beeld. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) .

“Houses with small windows” is een portret van een eremoord in de landelijke Koerdische streek in het zuidoosten van Turkije. De 22-jarige Dilan bekoopt de verboden liefde tussen haar en een jongeman uit een naburig dorp met haar leven, door toedoen van haar eigen broers. Zoals de traditie het wil, moet de eremoord gecompenseerd worden en valt er nog een slachtoffer.

Met het verhaal kaart Bülent Öztürk volgens het VAF een wijdverspreid fenomeen aan. Elk jaar sterven wereldwijd zo’n 5.000 vrouwen als gevolg van een eremoord. Vooral binnen de Koerdische gemeenschap is het gebruik nog steeds sterk aanwezig. Öztürk is afkomstig uit het zuidoosten van Turkije en kwam in 1995 als vluchteling naar België.

De 70ste editie van het Filmfestival van Venetië vindt plaats van 28 augustus tot 7 september.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content