Jurylid Cannes vast in Iraanse gevangenis

De Iraanse regisseur Jafar Panahi zit in zijn thuisland in de cel, terwijl hij deel uitmaakt van de jury in Cannes dit jaar. Frankrijk heeft Iran om zijn vrijlating gevraagd.

Roman Polanski is niet de enige die Cannes moet missen omdat hij opgesloten zit. De Iraanse filmmaker Jafar Panahi moet dit jaar deel uitmaken van de jury van het filmfestival, maar zit momenteel in de cel in zijn thuisland.

Frankrijk vraagt Iran nu om de regisseur onmiddellijk vrij te laten, zodat hij zijn rol als jurylid kan opnemen. Panahi zit sinds 1 maart vast in de beruchte Evin gevangenis in Teheran, omdat hij een film aan het maken was over de presidentsverkiezingen van vorig jaar, die heel wat commotie veroorzaakten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner en minister van Cultuur Frederic Mitterrand noemen Panahi één van de meest vooraanstaande Iraanse filmmakers. “We vragen zijn onmiddellijke vrijlating en dringen er bij de Iraanse autoriteiten op aan om de fundamentele rechten op vrijheid van expressie en creativiteit te respecteren.”

Panahi maakte in het verleden al meerdere sociaal-kritische films. Met The Circle won hij in 2000 de Gouden Leeuw in Venetië. Ziehier de trailer:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sanne Jehoul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content