Jean-Pierre Dardenne juryvoorzitter in Cannes

© Belga

De Belgische filmmaker Jean-Pierre Dardenne zal op het komende filmfestival van Cannes de jury voorzitten van de belangrijke nevencategorie Cinéfondation, die deel uitmaakt van de officiële selectie.

Naast Dardenne zitten ook de Canadese actrice Arsinée Khanjian, de Braziliaanse cineast en scenarist Karim Aïnouz, de Franse schrijver en cineast Emmanuel Carrère en de Chinese regisseur Yu Lik-Wai in de jury. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

De jury zal een twintigtal korte en middellange films bekijken die door Cinéfondation geselecteerd werden uit meer dan 1.500 schoolprojecten. Daaruit worden de drie winnaars gekozen die 15.000, 11.250 euro en 7.500 krijgen.

Jean-Pierre Dardenne won met zijn broer Luc de Gouden Palm in 1999 (“Rosetta”) en 2005 (“L’Enfant”). In 2008 wonnen de broers met “Le Silence de Lorna” de scenarioprijs en in 2011 sleepten ze de Grand Prix in de wacht voor “Le Gamin au vélo”. Dardenne treedt in de voetsporen van illustere voorgangers: onder meer Atom Egoyan, Martin Scorsese en Michel Gondry zaten de jury eerder voor. Het filmfestival van Cannes vindt plaats van 16 tot 27 mei. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content