James Franco betrokken in rechtszaak rond rechten ‘Ham on Rye’

© Reuters

‘Ham on Rye’, het semi-autobiografisch boek van Charles Bukowski, zou de basis vormen van de film ‘Bukowski’ die James Franco regisseerde. Cyril Humphris beweert dat Franco de rechten van dit boek in 2010 verloor en daagt hem voor de rechter.

In 2009 sloten Franco en Humphris een overeenkomst over het in 1982 verschenen werk ‘Ham on Rye’ van Bukowski. Volgens de aanklager vervielen deze rechten in 2010. De film ‘Bukowski’ komt echter pas eind 2014 in de zalen, vier jaar nadat Franco gebruik kon maken van de rechten van het literaire werk.

Volgens Humphris gebruikt de film ‘volledige scènes van het boek, waaronder letterlijke dialogen.’ De aanklager beweert ook dat hij meermaals heeft gevraagd om het script te mogen inkijken, maar genegeerd werd door James Franco. Ook zou de film ‘de thema’s van het boek; namelijk de eenzaamheid tijdens de kindertijd, de zelfbewustheid van de adolescentiejaren, hypocrisie en wreedheid van volwassenen en de interesse van tienerjongens in seks’ overgenomen hebben van ‘Ham on Rye’.

Franco heeft interviews gezegd dat de film geen adaptatie is van het boek ‘Ham on Rye’, maar liet zich wel meermaals ontvallen dat het een van zijn favoriete literaire werken is. ‘Bukowksi’, met ondere andere Josh Peck en Shannen Doherty als acteurs, is gepland om eind dit jaar te verschijnen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content