James Cameron wint proces Avatar

James Cameron haalt zijn slag thuis. Hij won een proces van Gerald Morawski. Die beweert dat de regisseur van Avatar zijn idee stal.

Gerald Morawski, een adviseur voor visuele effecten, klaagde Cameron en zijn bedrijf Lightstorm Entertainment twee jaar geleden aan. Volgens hem is Avatar, die meerdere Oscars won, gebaseerd op zijn idee. Er is geen enkele film die meer opbracht dan Avatar en Morawski eiste daar zijn deel van.

Morawski ontmoette de regisseur in 1991, de man verkocht toen vier kunstwerken aan Cameron. Nu beweert de man dat hij toen ook sprak over een concept voor een film genaamd Guardians of Eden. Die film zou ongeveer dezelfde plot gehad hebben als Avatar.

James Cameron, die ook Titanic en Terminator regisseerde, reageerde met de pen. Hij schreef een 45 pagina’s tellend verslag. Het werd een erg persoonlijke tekst waarin hij uitlegt hoe zijn idee ontstond. Het zou al in zijn hoofd spoken van toen hij nog een klein jongentje was. “Avatar is mijn meest persoonlijke film ooit”, aldus Cameron. Daarnaast stonden er ook enkele hints in naar deel twee en drie van de film. Die sequel zou uitkomen in 2016, twee jaar later dan eerst gepland.

De rechter, Margaret Morrow, las het verslag grondig en gaf, na meer dan een jaar beraadslagen, James Cameron gelijk. “Ik vergeleek Avatar met eerder werk van Cameron. Zo werd me duidelijk dat de stukken die zogezegd gekopieerd zijn van Guardians of Eden toch door Cameron gecreëerd zijn. Daarbij kan Morawski niet bewijzen dat hij ook maar enige schade heeft opgelopen door de film.”

Toch is de lijdensweg voor James Cameron nog niet ten einde. Ook schrijver Eric Ryder spande een proces aan. Hij werkte eind jaren ’90 twee jaar aan een verhaal getiteld KRZ 2068. Naar eigen zeggen maakte hij dit in opdracht van Cameron’s bedrijf Lightstorm Entertainment. Of Cameron ook dit proces wint, valt af te wachten. (CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content