‘James Bond wordt in de toekomst waarschijnlijk geen vrouw’

Daniel Craig in de rol van James Bond © .

‘James Bond is mannelijk. Hij werd geschreven als een man en ik denk dat hij waarschijnlijk een man zal blijven.’ Dat heeft James Bond-producer Barbara Broccoli verklaard tijdens een interview met The Guardian.

Ze maakt zo een einde aan de speculaties dat een van de komende James Bonds door een vrouw vertolkt zou worden. Onder meer Gillian Anderson, bekend van The X-Files en The Fall, werd genoemd als een mogelijke vrouwelijke Bond.

Laat ons gewoon meer vrouwelijke personages creu0026#xEB;ren en het verhaal aanpassen aan die personages

De makers van de James Bond-franchise gaan dus niet dezelfde weg op als die van de legendarische BBC-serie Doctor Who. In het nieuwste seizoen speelt Jodie Wittaker de eerste vrouwelijke dokter.

‘Dat is oké’, aldus de producer over het feit dat Bond altijd een man zal blijven. ‘We moeten geen mannelijke personages in vrouwen veranderen. Laat ons gewoon meer vrouwelijke personages creëren en het verhaal aanpassen aan die personages.’ Broccoli beaamt nog dat topspion James Bond niet echt als een feminist gezien kan worden, maar dat komt onder meer omdat mensen vooral refereren aan de eerste films, die in de jaren vijftig zijn geschreven.

Mee met z’n tijd

‘Er zijn bepaalde zaken in zijn DNA die waarschijnlijk niet zullen veranderen’, zegt ze. ‘Maar kijk hoe de wereld is veranderd. En ik denk dat Bond met de tijd geëvolueerd is. Ik denk dat ik mijn deel heb gedaan, en dat vooral de Daniel Craig-films veel meer mee zijn met hun tijd als het gaat over de manier waarop vrouwen gepercipieerd worden.’

Ik denk dat ik mijn deel heb gedaan, en dat vooral de Daniel Craig-films veel meer mee zijn met hun tijd

Broccoli, dochter van de legendarische Bond-producent Albert “Cubby” Broccoli, is al van dichtbij betrokken bij de Bond-francise sinds haar zeventiende. Ze heeft steeds veel krediet gekregen omdat ze van de set een veilige plaats voor vrouwen maakte. De volgende James Bond-film, vandaag nog bekend als “Bond 25”, komt in februari 2020 in de zalen. De regie zal in handen zijn van Cary Joji Fukunaga, die Danny Boyle vervangt die in augustus vanwege ‘creatieve meningsverschillen’ de deur achter zich dichttrok.

Daniel Craig kruipt opnieuw in de huid van James Bond. Over wie de volgende James Bond wordt is al veel inkt gevloeid. Naast een mogelijke vrouwelijke Bond, wordt ook gespeculeerd over een niet-blanke James Bond. Een naam die vaak genoemd wordt is Idris Elba.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content