Jaco Van Dormael met ‘Le tout nouveau testament’ naar Filmfestival van Cannes

© gf

‘Le tout nouveau testament’ (The Brand New Testament) van de Brusselse cineast Jaco van Dormael, is uitgenodigd voor de belangrijkste nevensectie Quinzaine des Réalisateurs van het filmfestival van Cannes.

Jaco Van Dormaels nieuwste film ‘Le tout nouveau testament’, een Belgisch-Frans-Luxemburgse coproductie, kreeg een duidelijk Vlaams tintje mee. Zo zien we naast de Waalse acteurs Benoît Poelvoorde en Yolande Moreau en het Franse icoon Catherine Deneuve ook Vlaams acteertalent als Laura Verlinden, Johan Leysen, Viviane De Muynck en Johan Heldenbergh. An Pierlé tekende voor de muziek. Eerder deed zij dat al voor het gelauwerde ‘Eldorado’ van Bouli Lanners.

In ‘Le tout nouveau testament’ bestaat God echt: hij woont in Brussel en is een klootzak. Hij is gemeen voor zijn vrouw en 11-jarige dochter. Men spreekt dikwijls over zijn zoon, maar slechts zelden over zijn dochter.

Jaco Van Dormael met 'Le tout nouveau testament' naar Filmfestival van Cannes
© gf

Uit wraak voor het onheuse gedrag van haar vader, post zij de sterfdata van de wereldbevolking op het internet. Benoît Poelvoorde neemt – uiteraard – de rol van God voor zijn rekening, terwijl Yolande Moreau zijn echtgenote speelt en Pili Groyne (‘Deux jours, une nuit’, ‘Alleluia’) hun 11-jarige dochter vertolkt.

Jaco Van Dormael met 'Le tout nouveau testament' naar Filmfestival van Cannes

Voor Jaco Van Dormael is het een blij weerzien met de Quinzaine, waar zijn langspeelfilmdebuut ‘Toto le héros’ in 1991 in wereldpremière ging. De film won er zowel de Caméra d’Or als de Publieksprijs. In 1996 stond hij weer in Cannes met ‘Le huitième jour’ waarvoor Daniel Auteuil en Pascal Duquenne de Prijs voor Beste Acteur deelden.

Ook al viert Van Dormael binnenkort zijn 25 jaar als speelfilmregisseur, ‘Le tout nouveau testament’ is nog maar zijn vierde speelfilm. Zijn derde prent, de controversiële sciencefictionfilm ‘Mr Nobody’, kende zijn première niet in Cannes, maar in Venetië.

De Quinzaine des Réalisateurs is een onafhankelijk parallelprogramma van het Internationaal Filmfestival van Cannes dat opgericht werd na mei 1968. Het programma verenigt zowel films van jonge auteurscineasten als gevestigde waarden. De Quainzaine opent dit jaar met ‘L’Ombre des Femmes’ van de Franse filmveteraan Philippe Garrel.

Cannes 2015 vindt plaats van 14 tot 24 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content