Italiaanse documentaire “Fuocoammare” over vluchtelingen wint Gouden Beer

Gianfranco Rosi en Pietro Bartolo © AFP

De documentaire “Fuocoammare” (Fire at Sea) heeft de hoofdprijs op het internationale filmfestival van Berlijn, de Gouden Beer, gewonnen. Dat maakte de jury van de Berlinale, dit jaar voorgezeten door de Amerikaanse actrice Meryl Streep, bekend. Regisseur is de in Eritrea geboren Italiaan Gianfranco Rosi.

Rosi won drie jaar geleden reeds de Gouden Leeuw op het festival van Venetië. Ook toen was de winnende film, “Sagro GRA”, een documentaire, zij het over een geheel ander onderwerp: de Grande Raccordo Anulare ofte de ringweg van Rome. Voor de Berlinale is een documentaire die met de Gouden Beer wordt vereerd een heuse primeur.

Los van de artistieke merites van de film wekt het weinig verbazing dat een film die focust op de huidige vluchtelingendrama’s wordt bekroond. “Fire at Sea” werd gefilmd op het eilandje Lampedusa bij Sicilië, een favoriete bestemming voor migranten die de Middellandse Zee trotseren. In zijn dankwoord droeg Rosi de bekroning op aan de bevolking van het kleine Italiaanse eiland.

Migranten als thema

Overigens was “Fuocammare” verre van de enige (competitie-)film die inzoomde op de vluchtelingenprpblematiek. Zo hebben ook de twee winnaars in de categorie kortfilms migranten als thema.

Rosi liet eerder al van zich spreken met “El Sicario, Room 164”, een docu over een huurmoordenaar. Eerder zaterdag had de prent van Rosi reeds een prijs van de Oecumenische Jury én een van Amnesty International ontvangen.

Andere prijzen gingen naar bekend volk, zoals de Franse cineaste Ma Hansen-Love die met haar vijfde langspeelfilm, “L’Avenir”, werd uitgeroepen tot beste regisseur. De film gaat over een vrouw (Isabelle Huppert) die nadat haar huwelijk in duigen is gevallen, geconfronteerd wordt met de uitdaging van het ouder worden. Ook de Deen Thomas Vinterberg (“Festen”) mocht juichen: actrice Trine Dyrholm uit zijn nieuwe prent, “De Commune”, won de Zilveren Beer voor beste actrice. “Kollektivet” speelt zich af in het Zweden van de jaren zeventig.

Belgisch feestje

Halve Belg Danis Tanovic is eveneens geenszins een onbekende in het festivalcircuit. Hij won de grote prijs van de jury voor “Dood in Sarajevo”, een prijs die de these voedt dat de Berlinale graag kiest voor films met een binding met de (harde) realiteit en actualiteit.

Verrassend was de prijs voor de beste acteur. Die ging naar Majd Mastoura, protagonist in de Tunesische film “Hedi”. “Hedi”, dat zich afspeelt in de nasleep van de Arabische Lente in Tunesië, werd mede geproduceerd door Les Films du Fleuve, de maatschappij van de gebroeders Dardenne.

En zo liep de Berlinale, ondanks de beperkte Belgische aanwezigheid, toch uit op een flink Belgisch feestje, want ook de enigmatische Waalse regisseur Bouli Lanners viel met zijn surreële prent “Les premiers les derniers” in de prijzen, tweemaal zelfs.

Alle winnaars op een rij

– Zilveren Beren Grote prijs van de jury: “Smrt u Sarajevu/Mort à Sarajevo” van Danis Tanovic (Bosnië-Herzegovina)

– Regie: Mia Hansen-Løve (Frankrijk) voor “L’avenir”

– Actrice: Trine Dyrholm in “Kollektivet” (De commune) van Thomas Vinterberg (Denemarken)

– Acteur: Majd Mastoura in “Inhebbek Hedi” (“Hedi”) van Mohamed Ben Attia (Tunesië)

– Uitzonderlijke artistieke bijdrage: cameraman Mark Lee Ping-Bing voor “Chang Jiang Tu” (“Crosscurrent”) van Yang Chao (China)

– Scenario: Tomasz Wasilewski (Polen) voor “Zjednoczone Stany Milosci” (United States of Love)

– Alfred-Bauerprijs: “A Lullaby to the Sorrowful Mystery” van Lav Diaz (Filipijnen)

– Debuutfilm: “Inhebbek Hedi”

– Kortfilms Gouden Beer: “Balada de um Batráquio” van Leonor Teles (Portugal)

– Zilveren Beer: “A Man returned” van Mahdi Fleifel (GB)

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content