Italiaanse componist van filmmuziek Riz Ortolani overleden

De Italiaanse componist van filmmuziek Riz Ortolani overleed donderdag op 87-jarige leeftijd. In oktober mocht de componist, die zo’n 224 films van muziek voorzag, nog de Lifetime Achievement Award op de World Soundtrack Awards van het Film Fest Gent in ontvangst nemen.

Ortolani zorgde recentelijk nog voor verschillende muzikale passages in de Tarantino-films “Inglourious Basterds” en “Django Unchained”. De componist won heel wat prijzen: onder andere twee Golden Globes, twee Oscar-nominaties en een Grammy Award. Enkele maanden geleden werd Ortolani nog geëerd op de World Sountrack Awards, het slotevenement van het Film Fest Gent.

Ortolani werd in 1931 geboren in Pesaro. “Hij behoort, samen met Ennio Morricone en wijlen Carlo Rustichelli en Nino Rota, tot de groten van de Italiaanse filmmuziek uit de gouden jaren van de Italiaanse cinema”, aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher bij de uitreiking van de award. Ortolani schreef muziek voor 224 films. “Enkele songs uit zijn films werden wereldhits, vooral ‘More’ (uit de pseudo-documentaire ‘Mondo Cane’) dat gecoverd werd door Frank Sinatra en The Supremes.” Al stammen de beste titels uit zijn filmografie uit de jaren zestig en zeventig, toch ontleende onder meer Quentin Tarantino voor drie films Ortolani’s muziek uit een spaghettiwestern.

Na Giorgio Moroder en Pino Donaggio was Ortolani de derde Italiaanse componist op rij die de Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen. Riz Ortolani is donderdag in Rome op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een bronchitis. (AB/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content