Israëlische regisseur-producent Menahem Golan overleden

Menahem Golan (rechts op de foto) was onlangs te gast op het Filmfestival van Cannes. © Reuters

De Israëlische filmregisseur en -producent Menahem Golan (echte naam: Globus), samen met zijn neef Yoram Globus stichter van de Cannon-studio’s en in de jaren ’80 “koning van de Hollywood-actiefilms”, is in Jaffa overleden.

De producent van prenten als “Delta Force” (waarvan hij ook de regie verzorgde) en “Operation Thunderbolt” werd 85. Behalve diverse avonturen van gespierde helden als Sylvester Stallone, Chuck Norris en Jean-Claude ‘muscles from Brussels’ Van Damme produceerden de Globustrotters ook auteursfilms van bijvoorbeeld Jean-Luc Godard of John Cassavetes.

Hoewel onder de zowat 200 films die hij produceerde kwaliteit te bekennen viel, bereikte hij met de – 44 – films die Golan zelf regisseerde zelden enige hoogte.

De twee neven maakten eerst furore in eigen land (Israël) met populaire prenten vooraleer, in 1979, de Cannon Group op te kopen. In de jaren ’60 was Golan nog assistent geweest van de legendarische B-filmmaker Roger Corman. Films van de Cannon Group bleken door hun populistisch karakter steeds bij een groot publiek aan te slaan. Maar Golan en Globus produceerden ook meesterwerken als ‘Love streams’ (John Cassavetes), ‘Powaqqatsi’ van Godfrey Reggio en ‘Runaway Train’ van Andrej Kontsjalovski (gebaseerd op een script van Akira Kurosawa).

Toen de succesformule wegens teveel zichzelf herhalend was uitgewerkt, ging Cannon failliet en trok Golan terug naar Israël om er opnieuw de plaatselijke filmmarkt te bedienen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content