Iraanse regisseur Abbas Kiarostami overleden

© /

De Iraanse regisseur Abbas Kiarostami – Gouden Palm-winnaar in 1997 – is in Parijs overleden. Hij werd 76.

Dat bericht de Britse openbare omroep BBC maandagavond onder aanhaling van Iraanse persbureaus.

Dankzij films als Close-up en Taste of Cherry was de Iraanse meester Abbas Kiarostami een god voor elke diehard cinefiel. In 1994 maakte hij zijn competitiedebuut in Cannes met het autoreflexieve sluitstuk Through the Olive Trees van wat critici later zijn Kokertrilogie doopten, genoemd naar het Noord-Iraanse dorp waar de drie films zich afspelen.

Met zijn negende langspeler, vertaald als ‘De smaak van de kersen’, won hij voor het eerst de Gouden Palm, een eer die hij wel moest delen met Shohei Imamura’s The Eel. De protagonist is een suïcidale veertiger die door de buitenwijken van Teheran tuft op zoek naar iemand die hem na zijn dood wil begraven.

Zijn volgende film Bad Ma Ra Khahad Bord, ofwel ‘De wind zal ons meenemen’, uit 1999 ontving de Zilveren Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Ook met Ten, een meditatie het Irans sociaal-politieke landschap, trok hij naar Cannes. De film bestaat uit tien semi-improvisatorische gesprekken in een auto van een vrouw die door de straten van Teheran rijdt die onder meer haar zus, haar zoon, een prostituee en een aanstaande bruid oppikt.

Dat de auto voor Kiarostami altijd al een uitgelezen plek voor reflectie en observatie is geweest, wordt later trouwens bevestigd in de documentaire spin-off 10 on Ten (2004). Daarin legt de meester krek hetzelfde traject af als de vrouw uit Ten, terwijl hij uitleg geeft over de onconventionele technieken die hij in die vorige film bezigde.

Kiarostami maakte meer dan 40 films. Hij draaide die films buiten Iran toen Mahmoed Ahmadinejad aan de macht kwam. Zo trok hij onder meer voor Copie conforme (2010) (met Juliette Binoche) naar Toscane. Zijn laatste prent, Like Someone in Love (2012), draaide hij in Tokio, waar hij twee dagen volgt uit het leven van een sexy studente die bijklust als gezelschapsdame en daarbij een gepensioneerde professor ontmoet.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kiarostami werd in Frankrijk behandeld voor kanker. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content