Iraanse film wint Cinema Novoprijs in Brugge

De Iraanse film ‘The White Meadows’ van Mohammad Rasoulof heeft de Camera Novoprijs gewonnen op de slotdag van het Brugse wereldfilmfestival Cinema Novo.

Zondagavond, voor de vertoning van de slotfilm van de 28ste editie van het Cinema Novo filmfestival in Brugge, werden de winnaars van de festivalcompetitie bekendgemaakt. Uit negen competitiefilms koos de jury ‘The White Meadows’ als winnaar van de Camera Novoprijs. Deze Iraanse film van regisseur Mohammad Rasoulof ontvangt de distributieprijs van 8.000 euro.

De jury stelt dat haar keuze voor The White Meadows absoluut niet politiek gekleurd is. De regisseur zit in Iran wel een celstraf van zes jaar uit voor ‘propagandavoering tegen het regime’. De leden van de jury vinden de film “een absoluut meesterwerk dat met kop en schouders boven de andere competitiefilms uitstak”. The White Meadows werd de perfecte film genoemd: “cinematografisch indrukwekkend en narratief fascinerend”.

Eervolle vermeldingen gingen naar de Japanse film ‘Confessions’ van Tetsuya Nakashima, een combinatie van een ingenieus wraakverhaal en een buitengewoon gestileerde mise-en-scène, én naar de Argentijnse prent ‘Carancho’ van Pablo Trapero, die met deze onmogelijke liefdeshistorie een goede, realistische en dynamische film heeft gemaakt over het harde stadsleven in Argentinië.

De jongerenjury koos ‘The Matchmaker’ van de Israëlische cineast Avi Nesher als winnaar van de Amakourouprijs. Ze loofde het hartverwarmend karakter, de fijne muziek, de sterke acteerprestaties en het veelgelaagde verhaal. De Amakourouprijs van 1.250 euro wordt geschonken door de provincie West-Vlaanderen.

In 2012 focust Cinema Novo van 8 tot 18 maart 2012 op India.

DB/Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content