Internationaal Filmfestival van Brussel: ‘Train’s Driver Diary’ wint Grote Prijs

© /

Op de slotdag van het Internationaal Filmfestival van Brussel werd het Servische drama ‘Train’s Driver Diary’ van Milos Radovic bekroond met de Grote Prijs. Ook de Franse topregisseur Claude Lelouch werd in de bloemetjes gezet.

Vrijdag werd het Internationaal Filmfestival van Brussel afgesloten met de uitreiking van de prijzen. Juryvoorzitter en componist Eric Serra bekroonde het drama ‘Train’s Driver Diary’ van Milos Radovic met de Grote Prijs. De film, tevens winnaar tijdens het Filmfestival van Moskou, is de Servische Oscar-inzending in de categorie Beste Niet-Engelstalig Film.

De prijs voor beste acteur ging naar Miguel Martin voor zijn rol in ‘The Shepherd’ van Jonathan Cenzual Burley. Emma Booth (‘Hounds of Love’ van Ben Young) ging aan de haal met de prijs voor beste actrice. Ben Young sleepte de onderscheiding voor beste regisseur in de wacht (voor zijn film ‘Hounds of Love’). ‘Ma’Rosa’ van Brillante Ma Mendoza, en meer bepaald de muziek in de film, kreeg nog een speciale vermelding. Beste Film in de sectie Ciné-Jeunes was ‘Le Patin’ van Faustine Crespy.

De laatste dag van het festival was gewijd aan de legendarische Franse regisseur en producent Claude Lelouch, bekend van toppers als ‘Un homme et une femme’, ‘Les Misérables’ en ‘Les uns et les autres’. Hij kreeg onder meer lof toegezwaaid van Brussels burgemeester Yvan Mayeur en werd onderscheiden met de hoogste eer van gerenommeerde kunstenaars: Commandeur in de Kroonorde . Dat gebeurde tijdens een officiële ceremonie in het Egmontpaleis. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine reikte het ereteken uit.

‘België ligt me nauw aan het hart. Ik voel me niet in het buitenland wanneer ik naar hier kom’, zei Lelouch. Onder meer topacteur en Oscar-winnaar Jean Dujardin, actrice Elsa Zilberstein en zangeres Liane Foly waren aanwezig.

Het plechtig moment werd afgesloten met de vertoning van de docu ‘Tourner pour vivre’ waarin Lelouch zijn nieuwe uitdagingen – na een carrière van ruim 50 jaar – uit de doeken doet.

Het Internationaal Filmfestival van Brussel, dat plaatsvond van 19 tot 25 november, was pas aan zijn tweede editie toe. Bedoeling is om via een eclectisch programma het brede publiek laten kennismaken met nieuwe acteurs en filmmakers, met nieuwe gebieden en hun filmkunst, en met nieuwe thema’s van over de hele wereld. Dit jaar stond Japan in de kijker. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content