Independence Day op z’n Zwitsers: het kaasland gaat eraan!

© Contrast Film

Zwitsers hebben een eigenaardig gevoel voor humor. Zo blijkt uit Heimatland, waarin ze hun eigen land ten onder laten gaan.

Op het filmfestival van Locarno gaat Heimatland in première. Het is een apocalyptische rampenfilm zoals Hollywood er al zoveel heeft gemaakt, maar deze keer echter niet zonder inhoud. De natuur, die de Zwitsers zo nauw aan het hart ligt, lijkt wraak te nemen op de plaatselijke passiviteit en intolerantie.

Op een herfstdag worden de Zwitsers wakker en voltrekt er zich een grote donkere wolk over het land van kazen, horloges en bankgeheimen. Frappant is dat de wolk stopt aan de grenzen met hun buurlanden. Op deze manier lijkt het wel een straf die specifiek Zwitserland treft. Zo komt de ergste nachtmerrie van Der Schweizer uit: rekenen op hulp van andere landen.

Heimatland is deels catastrofefilm, deels independent movie. De film is een samenwerking van tien beginnende Zwitserse regisseurs die te zien zal zijn op het filmfestival van Locarno, ook in Zwitserland. Duitse media verheugen zich alleszins op deze kritische zelfspot. ‘Hurra, die Schweiz geht unter!’, schreef Die Welt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content