Inception: Hersenspoeling

Christopher Nolan weet een filmzomer van sequels, reboots en remakes enigszins te redden met een opwindende trip door de donkere krochten van de menselijke geest.

Inception ***

Christopher Nolan met Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt

Batmanmenner Christopher Nolan mag zijn wrekende vleermuis deze zomer dan al in zijn grot laten hangen, qua gravitas en ambitie hoeft zijn nieuwe actiethriller niet voor ‘The Dark Knight’ onder te doen. Protagonist is Dom Cobb (DiCaprio), een expert in het jatten van geheimen uit het onderbewustzijn die sinds hij van de moord op zijn vrouw wordt verdacht een ondergronds bestaan leidt. De man ziet zijn kans om zijn strafblad en geweten schoon te vegen wanneer als ultieme klus samen met zijn ‘partners in mind crime’ een idee in de geest van een rijke erfgenaam dient te planten.

In deze labyrintische heist movie lopen droom en werkelijkheid, actie en tragiek en een klassieke beeldregie en blitse CGI naadloos door elkaar. Bovendien laat Nolan onder de blockbusterverpakking – kostprijs: 200 miljoen dollar! – al zijn dada’s de revue passeren, met alle ontdubbelingen en reflecties over de relativiteit van tijd, ruimte en narratie van dien. Alleen jammer dat de veertig minuten durende climax enigszins verzuipt in audiovisuele overkill en dat de verschillen in toon en verhaalniveau te vaak worden dicht geplamuurd door de bombastische score. Popcornpret mét hersenen.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content