I’m Here van Spike Jonze gratis online

De ontluikende liefde tussen twee robots, outcasts in een gemengde samenleving waarin mensen robots als ondergeschikt zien, is de kern van Spike Jonze’ sci-fi kortfilmI’m Here, die gratis online te bekijken is.

Sheldon – vertolkt door de Brits-Amerikaanse acteur Andrew Garfield (The Imaginarium of Doctor Parnassus) – is een stuntelige eenzaat die zoals velen de dagelijkse sleur moeizaam ondergaat, tot hij Francesca (Sienna Guillory) ontmoet, een eerder tegendraadse levensgenieter. De twee groeien naar elkaar toe en belanden in een liefdevolle maar – letterlijk – ontwrichte relatie, wanneer Sheldon meermaals zijn eigen ‘onderdelen’ opoffert voor de beschadigde Francesca. Het is ook een verhaal van jonge revolte: de robots die ingaan tegen de discriminatie, beseffen dat ze meer zijn dan onderdanige werkers en dat ze wel degelijk ‘leven’ – wegens hun artificiële bestaan beginnen ze bijvoorbeeld hun dromen zelf te verzinnen.

Die aangrijpende en oprechte aanpak combineert Jonze met een prachtige soundtrack vol zweverige electropop en indiepop en -rock (Sleigh Bells, Girls, Animal Collective, …). Zijn visuele uitwerking is verre van gepolijst – geen menselijk of afgewerkt ogende robots, maar eerder assemblages van verouderde computers en andere toestellen. En twee van die mechanische creaties laat hij samenkomen om verloren zielen voor te stellen die elkaar vinden in hun getormenteerde leefwereld en zich verliezen in een destructieve liefde.

Jonze – regisseur van Being John Malkovich, Where The Wild Things Are en een resem indrukwekkende muziekvideo’s van onder andere Beastie Boys en Björk – maakte deze kortfilm met de steun Absolut Vodka – de ondertitel leest dan ook A Love Story in an Absolut World – en speelt zo in op de tagline van het merk: Doing things differently leads to something exceptional. I’m Here is op de officiële website integraal te bekijken, en zeker een half uurtje van uw tijd waard.

Sanne Jehoul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content