‘Iedereen content!’: de Oscarpronostiek van Sam De Wilde

Casey Affleck: 'Hij heeft geen concurrentie.' © .
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Op 26 februari wordt in het Dolby Theatre te Hollywood een vers blik Academy Awards geopend. Knack Focus-filmrecensent Sam De Wilde waagt zich aan een voorspelling.

BESTE FILM: La La Land

De concurrentie:

Arrival / Fences / Hacksaw Ridge / Hell or High Water / Hidden Figures / Lion / Manchester by the Sea / Moonlight

Een Hollywoodfilm over Hollywood? Dat kan niet misgaan, zulke films winnen altijd. Wie weet speelt de Academy alsnog op de verrassing, maar La La Land maakt ongetwijfeld het meeste kans. Het showgehalte ervan zal voor de overwinning zorgen. Zelf vind ik La La Land ook best goed, maar om nu te zeggen dat het effectief de beste film van het jaar is? Nee, dan vind ik Manchester by the Sea pakken interessanter, ingetogener, met knappe flashbacks. Hij zit simpelweg beter in elkaar dan La La Land. Helaas heb ik het niet voor het zeggen.

La La Land
La La Land© GF

BESTE REGISSEUR: Barry Jenkins (Moonlight)

De concurrentie:

Denis Villeneuve [Arrival] / Mel Gibson [Hacksaw Ridge] / Kenneth Lonergan [Manchester by the Sea] / Damien Chazelle [La La Land]

'Iedereen content!': de Oscarpronostiek van Sam De Wilde
© REUTERS

Er geldt een gouden regel die zegt dat de beste film ook de beste regisseur voortbrengt, maar ik gok in dit geval toch op Barry Jenkins. Zijn film Moonlight krijgt best veel positieve reacties, en aangezien La La Land naar alle waarschijnlijkheid al met een pak Oscars naar huis zal gaan, kan dit beeldje voor Jenkins dienstdoen als troostprijs. Helemaal niet onterecht, overigens. Moonlight is een sterke kandidaat en Jenkins is een prima regisseur. Ik vind het sowieso geen slecht idee om de prijzen wat te verdelen. Zo’n Oscar zorgt toch voor de nodige aandacht, en op die manier wordt die ook wat eerlijker verdeeld. Iedereen content!

BESTE ACTEUR: Casey Affleck (Manchester by the Sea)

De concurrentie:

Andrew Garfield [Hacksaw Ridge] / Ryan Gosling [La La Land] / Viggo Mortensen [Captain Fantastic] / Denzel Washington [Fences]

Dat wordt Casey Affleck, geen twijfel mogelijk. Hij steekt er met kop en schouders bovenuit. Wat hij voor elkaar krijgt in Manchester by the Sea is héél straf. Dat hij zich al vaker heeft bewezen in kleinere rollen, speelt ook in zijn voordeel. Het wordt hem gegund, als beloning voor zijn carrière tot nu toe. Hij heeft hier bovendien nauwelijks concurrentie. Ryan Gosling vind ik eerlijk gezegd wat overgewaardeerd. Oké, hij is goed in La La Land, maar het is zeker geen performance waar ik van achterover val. Bij momenten gelóóf ik hem zelfs niet. Neem nu die scène waarin hij een heel betoog afvuurt over het belang van jazz: hij krijgt dat gewoonweg niet verkocht. Schrijf maar op: Affleck gaat met die Oscar naar huis.

BESTE ACTRICE: Natalie Portman (Jackie)

De concurrentie:

Isabelle Huppert [Elle] / Ruth Negga [Loving] / Emma Stone [La La Land] / Meryl Streep [Florence Foster Jenkins]

Natalie Portman zal het halen, denk ik. Ook al zou ik dat volkomen onterecht vinden. Iemand heel goed imiteren, wordt hier verward met een goede acteerprestatie. Portman doet Jackie Kennedy perfect na, maar daar blijft het ook bij. Daar hoef je geen Oscar voor te krijgen. De enige mogelijke concurrente van Portman lijkt me Emma Stone te zijn. Gezien het ongelofelijke succes van La La Land, zou zij het wel eens kunnen worden. Maar als ik mocht kiezen: geef mij dan maar Isabelle Huppert. Al maakt zij weinig kans, want Paul Verhoevens Elle is iets te onhollywoodiaans voor de Academy.

Natalie Portman als Jackie.
Natalie Portman als Jackie.© GF

BESTE BUITENLANDSE FILM: Toni Erdmann [Duitsland]

De concurrentie:

Land of Mine [Denemarken] / A Man Called Ove [Zweden] / Tanna [Australië] / The Salesman [Iran]

'Iedereen content!': de Oscarpronostiek van Sam De Wilde

Ik moet toegeven dat ik er hiervan maar eentje heb gezien. Moeilijk om te oordelen, dus. Land of Mine was oké, maar nu ook weer niet om te zeggen: geef die maar snel een Oscar. Als ik puur op mijn voorgevoel afga, zie ik Toni Erdmann als winnaar uit de bus komen. Dat is toch zo’n beetje de favoriet. Hij heeft al heel wat prijzen ontvangen, werd goed onthaald bij critici én stond in vele eindejaarslijstjes. Anderzijds lijkt het me maar moeilijk te geloven dat een Duitse komedie een Oscar zou wegkapen. Maar goed, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

THE OSCARS

Zondag 26/2, live te volgen bij Telenet op kanaal 300. Lees ook de Oscarpronostieken van Dave Mestdach en Niels Ruëll.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content