‘I robot, I write’: Artificiële intelligentie schrijft script horrorfilm

Impossible Things © Kickstarter

Scenaristen, wees gewaarschuwd! Met de horrorfilm ‘Impossible Things’ zet artificiële intelligentie alweer een stap dichterbij de mogelijkheden van het menselijke vermogen. Het script voor de horrorprent is grotendeels het werk van slimme software. Daarmee schrijft de maker Jack Zhang geschiedenis, indien hij de prent gefinancierd krijgt via Kickstarter, weliswaar.

Het jonge bedrijf Greenlight Essentials van Jack Zhang heeft een Kickstarterproject opgestart om een horrorfilm te kunnen maken waarvoor het script gedeeltelijk geschreven werd door een artificiële intelligentie. Impossible Things zou daarmee de eerste horrorprent zijn die voortkomt uit een computeralgoritme.

Geesten en relaties zijn een must

De A.I. analyseert de data van publieksreacties om populaire plotpunten te creëren en vervolgens het ‘perfecte’ patroon te vinden voor een potentiële vertelling. Het eigenlijke verhaal wordt weliswaar nog steeds in elkaar gezet door menselijke scriptschrijvers, maar enkel met de middelen die de A.I. heeft voorgesteld.

Enkele voorbeelden van wat de A.I. te zeggen had, illustreren alvast de precisie waarmee het programma de plot kon samenstellen. ‘Nog voor er een woord was geschreven, vertelde onze A.I. dat, indien we de publieke smaak wilden volgen, we een horrorfilm moesten maken die gebruikmaakt van zowel geesten als familiale relaties, en dat een pianoscène en een badscène een must zijn in de trailer om de kans te vergroten dat onze doelgroep het interessant zou vinden’, beweert Zhang.

A.I. alleen niet creatief genoeg

Impossible Things is niet het eerste filmexperiment waarvoor slimme software wordt gebruikt. De eerste poging was de sciencefictionkortfilm Sunspring van Oscar Sharp. Deze prent was volledig – tot op de dialogen – geproduceerd door een A.I., bijgenaamd Benjamin. Het zorgde voor een lachwekkend resultaat. Zhang ziet hierin het probleem van veel artificiële intelligentie, namelijk dat ‘de A.I. van vandaag wel goed zijn in het herkennen van patronen in grote datastromen, maar niet creatief genoeg zijn om goede content te creëren’. Volgens Zhang kan A.I. enkel tot dat niveau van semantische diepgang komen als het samenwerkt met mensen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens de makers is de bedoeling niet enkel om creatief iets unieks te brengen, maar vooral om aan de hand van deze nieuwe software accuratere box office-voorspellingen te kunnen maken. Daarover beweren ze dat ‘87% van de films vandaag niet veel opbrengen bij de box office, wat een direct gevolg is van het onevenwicht tussen de geproduceerde films en de wens van het publiek’.

Crowdfunders, verzamelt u

Jack Zhang werkte vijf jaar aan het project en zoekt nu financiële steun om de film te kunnen maken. Op Kickstarter probeert hij het initiatief via crowdfunding te bekostigen. Hij belooft sponsors verscheidene prijzen, naargelang de grote van de donatie.

Vanaf tien dollar krijg je een kopie van het script en je naam op de ‘sponsormuur’. Als je wat dieper graaft in je portefeuille om er meer dan achtduizend dollar uit te halen, krijg je een kopie van het script, een kopie van de film, een t-shirt en verschillende andere merchandise. Je krijgt dan ook toegang tot software van Greenlight Essentials, twee premièretickets, een credit in de film, op IMDb en de Blu-raycover. En meer nog: je kan méédoen in de griezelprent. (KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content