Hors-la-loi aangeklaagd voor plagiaat

Een week voor de release van de Hors-la-loi, klagen twee scenaristen de controversiële Franse film aan voor plagiaat.

Frankrijk wordt liever niet herinnerd aan de donkerste bladzijde uit zijn geschiedenis. Dat mocht regisseur Rachid Bouchareb eerder dit jaar al ondervinden bij de première van Hors-la-loi op het filmfestival van Cannes. Zijn controversiële film over drie broers die elkaar in de bloederige Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd uit het oog verliezen, werd daar met protest en betogingen onthaald. De film werd zelfs – ten onrechte – beschuldigd van geschiedvervalsing.

Daarmee is de strijd voor de Fransen blijkbaar nog niet gestreden. Een week voor de release van Hors-la-loi klagen Farid Afiri en Philippe Roques, Bouchareb aan voor plagiaat. De twee schreven in 2006 een scenario, Sparring Partners, dat ze opstuurden naar het productiebedrijf van Bouchareb. Hors-la-loi zou zeventig overeenkomsten vertonen met hun scenario, over twee bokstrainers uit – jawel – Algerije. Afiri en Roques eisen het verbod op de film en daarbovenop nog eens een schadevergoeding van 750.000 euro. Voor elk van hen, wel te verstaan.

Hors-la-loi zou normaal volgende week woensdag in de Franse zalen verschijnen. In België is het wachten tot 29 september.


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Griet Op de Beeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content