‘Home’ van Fien Troch wint zes Ensors: ‘Dit is de bekroning van de ganse ploeg’

© Epa

De film ‘Home’ van Fien Troch is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Ensors en kon maar liefst zes nominaties verzilveren. ‘Ik ga een grotere schouw nodig hebben’.

Zaterdagavond zijn in het Kursaal in Oostende de Ensors uitgereikt. Dat zijn de Vlaamse filmprijzen.

‘Home’ mag de Ensor voor Beste Film, Beste Regisseur (Fien Troch), Beste Acteur (de prijs ging gezamelijk naar Loïc Bellemans, Mistral Guidotti enSebastian Van Dun), Beste Actrice (Lena Suijkerbuijk), Beste Vrouwelijke bijrol (Els Deceukelier) en Beste Montage (Nico Leunen) mee naar huis nemen.

‘Le Ciel Flamand’ viel tweemaal in de prijzen. Met Beste Mannelijke bijrol (Wim Willaert) en Beste D.O.P. schrijft de film van Peter Monsaert twee Ensors op zijn naam.

Ook Nathalie Teirlinck, regisseur van ‘Le passé devant nous’ neemt twee beeldjes mee naar huis voor haar film. Naast Beste Debuut won ze ook de Industry Award. Verder vielen ‘My first highway’, ‘Storm’, ‘Souvenir’, ‘De premier’ en ‘Ghost Rockers: Voor altijd?’ in de prijzen.

Het Gala werd aaneengepraat door gastvrouwen Maaike Cafmeyer en Tine Embrechts. Er was live muziek van pianist Jef Neve en zijn band.

Op zoek naar een grotere schouw

Het broeierig drama ‘Home’ is al veel gelauwerd en won onder meer de prijs voor de beste regie op het filmfestival van Venetië editie 2016.

Na de prijsuitreiking in Oostende noemde Troch de Ensors voor Beste Film de mooiste van de zes. ‘Die is het meest omvattend. De prijs voor regie is natuurlijk ook prachtig, maar een goede regisseur kan je ook maar zijn met een goede film’, vond ze. ‘Net als een huis bouw je een film niet alleen. Dit is dus een prijs voor de ganse ploeg. Zonder hen had ik dit niet gekund.’ Waar de prijzen precies een plaats zullen krijgen in huis, is momenteel nog een vraagteken. Ook de Zilveren Leeuw die Troch in Venetië won, wacht nog op een plekje. ‘Ik woon te klein om ze allemaal een mooie plaats te geven. Ik ga een grote schouw nodig hebben’, grapt de winnares.

Lees hier een interview van Fien Troch met Knack Focus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content