Hollywoodster Shirley Temple op 85-jarige leeftijd overleden

De Amerikaanse actrice Shirley Temple is op 85-jarige leeftijd overleden. ‘De kleine fee van Hollywood’ begon haar carrière toen ze drie jaar oud was, en speelde mee in meer dan 50 films.

Temple werd in de jaren 30 bekend als het allereerste kindsterretje van de cinema, dankzij haar schitterende rollen in ‘Bright Eyes’, ‘Stand Up’, ‘Cheer’ en ‘Curly Top’. Ze kreeg hiervoor een
speciale jeugdoscar, wat van haar nog steeds de jongste
Oscarwinnares ooit maakt.

Het meisje met de blonde krulletjes was vaak zingend en dansend te zien. ‘De kleine fee van Hollywood’, zoals ze werd genoemd, wordt door velen gezien als het bekendste kindsterretje ooit.

In haar korte maar intensieve acteercarrière speelde ze in meer dan 50 films. ‘A Kiss for Corliss’ in 1949 was de laatste film waarin ze een rol had. Ze was toen amper 21 jaar. Daarna verdween ze wat uit de schijnwerpers.

Eind jaren 60 ging ze in de politiek. Als Republikeins politica schopte ze het tot afgevaardigde van de VS bij de Verenigde Naties. Ze was er ook lang ambassadrice, en had onder andere missies in Ghana en het toenmalige Tsjechoslowakije waar ze het einde van het communistisch tijdperk meemaakte.

Temple was tweemaal gehuwd. Eerst stapte ze in het huwelijksbootje met John Agar. Met haar tweede echtgenoot Charles Alden Black kreeg Temple drie kinderen.

Ze stierf een natuurlijke dood in haar woning in het Californische Woodside, in bijzijn van haar familie en haar zorgverstrekkers. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content